Google blir större

Sökmotorn från Google har en mycket stor marknadsandel i Europa, men i övriga världen ser det inte riktigt likadant ut. Ny statistik visar dock att Google växer och snart står för 70 procent av alla sökningar i USA. I Sverige är Google just nu aktuellt i och med att kronofogden jagar dem. Uppdaterad!

1998 såg Google för första gången dagens ljus. Ett litet projekt på Stanford University i hjärtat av Silicon Valley hade omvandlats till ett bolag. Sedan dess har Google tagit världen med storm och idag jobbar ungefär 20 000 personer på företaget som omsätter över 1000 miljarder kronor.

Innan Google existerade var det främst Yahoo och Altavista som användes för att söka på Internet. Det förstnämnda företaget är än idag relativt stort medan Altavista mer eller mindre försvunnit helt. Även Microsoft har en söktmotor, den är dock försvinnande liten jämfört med Googles och Yahoos.

På den amerikanska marknaden har Google växt konstant sedan sin introduktion för tio år sedan och idag sköts strax under 70 procent av alla sökningar av Google. Både Microsoft och Yahoo tappade marknadsandelar till Google under den gångna månaden. Den forna jätten Altavista har krympt så mycket att den nu faller under övriga i statistiken. Kategorin övriga innehåller 42 stycken sökmotorer som tillsammans delar på 1,7 procent av alla gjorda sökningar i USA.

Som synes är Yahoo fortfarande ganska stora med ungefär en femtedel av marknaden. Att deras del sjunker till förmån för Google är dock inget positivt. Om Microsoft vilja går igenom och de på ett eller annat sätt köper upp Yahoos verksamhet skulle det nya bolaget kunna stå för ungefär var fjärde sökning på den amerikanska marknaden.

I Europa ser det helt annorlunda ut. Här dominerar Google totalt och både Microsoft och Yahoo har ungefär 2 procent av marknaden var. Faktum är att Yahoo först hamnar på plats nummer fyra i Europa då Ebay placeras på plats nummer två med 3,1 % och den Ryska sökmotorn Yandex har 2,2 procent av marknaden, och är således tredje störst i Europa.

Den marknad som Google har sämst marknadsandel på är den asiatiska. Här är Google fortfarande relativt små med enbart 19 procent i Kina och 18 procent i Taiwan. Just Taiwan är intressant då många av världens datortillverkare är placerade just här.

Orsaken till att Google inte har lyckats lika bra i Asien som i övriga världen sägs vara att Yahoo har satsat på lokal närvaro och dessutom anpassat sin sökmotor bättre efter de asiatiska tecknen.

Uppdatering

Uppgifter har idag framkommit om att kronofogden jagar Google här i Sverige. Totalt skall det handla om 2,2 miljoner kronor, vilket kommer från uteblivna skatter under 2007. Google anklagas för att flytta vinst inom organisationen så att den beskattas på Irland där skatten är lägre än i Sverige. Som följd av detta har Google Sverige fått kreditbetyget 2, vilket innebär att försiktighet bör vidtas vid utlåning till Google.

Källa: Hitwise, Searcheginewatch, IDG.