Radeon HD 4800 för bärbara datorer dröjer

Radeon HD 4800 har på nolltid dykt upp som den mest åtråvärda grafikkortsserien på marknaden idag. Än så länge handlar det om vanliga instickskort, men AMD arbetar även på modeller för bärbara datorer.

I november förra året lanserade AMD Radeon HD 3800-serien, som är föregångaren till nyligen lanserade Radeon HD 4800. Grafikkorten som släpptes var endast till för stationära datorer och det var först i juni AMD lyckades producera kretsar för bärbara datorer.

Mobility Radeon HD 4800 är enligt tillverkaren själv deras mest kraftfulla grafikkort för bärbara någonsin, och stödjer bland annat Crossfire. Fokus ligger på exklusiva bärbara speldatorer – en marknad som annars domineras av Nvidia.

Processorerna i AMD:s nästa grafikkort för bärbara heter M96 och M98-L, och dessa har nyligen validerats av PCI SIG – organisationen bakom PCI Express. De nya grafikprocessorerna är den mobila varianten av RV770 som sitter i Radeon HD 4800-serien för stationära datorer, exempelvis Radeon HD 4870.

Mobility 4800 kommer att stödja Crossfire och samtidigt vara snabbare än de nuvarande modellerna i Radeon-serien. När grafikkretsarna lanseras är ännu inte känt, men förmodligen handlar det om årets fjärde kvartal.

Källa: ChannelRegister.