Dells nya ultraportabla kan säljas i miljonupplaga

Mer information har dykt upp om Dell E – en konkurrent till Asus Eee PC och MSI Wind. Datorn är en billig ultraportabel bärbar designad för webbsurfning, e-post och annan kommunikation över internet.

Många stora datortillverkare har redan gett sig in i marknaden för små billiga bärbara datorer, men Dell har varit ganska sen. Det var först i slutet av maj som företaget började ge ledtrådar att de jobbar på en dator, och då var det inte helt klart om modellen över huvud taget skulle säljas i västländer.

I juni dök det turligt upp mycket mer information om datorn, som heter Dell E. Datorn har en 8,9 tum-skärm med upplösningen 1024x600. Den är utrustad med en 1,6 GHz Atom-processor, och har 512 eller 1024 megabyte minne. Vikten är satt till nästan exakt ett kilo.

Dells dator kostar endast 299 dollar vilket är billigare än de flesta konkurrenter. Exempelvis kostar Acers Aspire One 399 dollar. Det lägre priset sätter dock sina spår på hårdvaran som inte är särskilt lyxig. Upp till 16 gigabyte lagring och en webbkamera på blygsamma 0,3 megapixel imponerar inte på någon.

Andra specifikationer är tre stycken USB-portar, mikrofoningång, hörlursingång, VGA-utgång samt kortläsare för Secure Digital. Modellen har ett fyrcelligt batteri för en batteritid på ungefär fem timmar.

Taiwanesiska skärmtillverkare har bekräftat att datorn kommer att börja säljas i augusti. Den taiwanesiska branschtidningen Digitimes rapporterar att Dell kan sälja 2-3 miljoner exemplar redan i år. Då Intel Atom fortfarande är en bristvara är det dock inte säkert att försäljningssiffrorna blir så goda. Under första halvan i år sålde Asus 1,7 miljoner Eee PC vilket är 300 000 färre än planerat.

Källa: Digitimes, Engadget, The Inquirer.