Microsoft släpper verktyg för Vista-kompatibilitet

Ett och ett halvt år efter att Microsoft nya operativsystem Windows Vista börjat säljas presenterar nu företaget ett verktyg för att kontrollera både mjukvarors och hårdvarors kompatibilitet med Vista.

När Windows Vista började säljas i början av 2007 resulterade detta i att användare fick se både program och tillbehör till datorn sluta fungera. Exempelvis behövdes nya drivrutiner till de flesta skrivare och applikationer som tidigare hade interagerat med operativsystemet på ett specifikt sätt var inte längre tillåtna att göra detta.

För att reda upp vilka produkter som fungerar tillsammans med Windows Vista har nu Microsoft lanserat Windows Vista Compatibility Center. Detta är en internetsida med tusentals olika program och tillbehör indelade i tre olika kategorier, fungerande, behöver uppdateras samt fungerar inte.

Sidan är uppdelad i två delar, en för hårdvara och en för mjukvara, och dessa delar har sedan ytterligare delats upp. Exempelvis finns kategorier som bildskärmar, skrivare, kameror mer flera på avdelningen för hårdvara och spel, utvecklingsverktyg, foto & video med flera på mjukvarudelen.

Även om verktyget i sig fungerar bra och det är lätt att hitta information om de produkter man söker är frågan om denna internetsida inte borde varit tillgängligt redan vid lansering av Windows Vista. Idag är majoriteten av de produkter som säljs på marknaden kompatibla med Vista, och problemen är inte på långa vägar lika stora idag som för 18 månader sedan.

Windows Vista Compatibility Center hittas här.