Intels nästa prestandaprocessor testad

I slutet av året kommer Intel att lansera processorn med kodnamnet Bloomfield, som är den första Nehalemprocessorn ut på marknaden. Nu har ett mindre prestandatest publicerats som ger en ledtråd vad processorn kommer att gå för.

Nehalem är Intels nästa arkitektur som ersätter Core. Värstingprocessorn med kodnamnet Bloomfield har inbyggd minneskontroller, hyperthreading och stöd för den nya kommunikationsbussen Quickpath Interconnect.

I början av juni kunde hårdvarusajten Anandtech publicera preliminära prestandatester på en Nehalemdator. I det testet jämfördes en Bloomfield på 2,67 GHz mot en Core 2 Quad i samma klockfrekvens.

Trots att testet kördes på hårdvara som inte fungerar ordentligt – endast en minneskanal användes istället för alla tre – visade Bloomfield att den presterar mycket bra. Överlag var prestandan ungefär 30 procent högre än Core 2 Quad i samma klockfrekvens.

Nu har även Toms Hardware Guide publicerat en mindre recension. Testet jämför en Bloomfield på 2,93 GHz mot ett par olika processorer. Toms Hardware poängterar flera gånger i testet att det är kört på hårdvara som fortfarande är under utveckling.

I programmet PCMark 05 får Bloomfieldprocessorn 9852 poäng, vilket är 33 procent högre än en Phenom X4 9850 Black Edition (2,5 GHz) och 10 procent högre än en Core 2 Extreme QX6800 (2,93 GHz).

Toms Hardware körde även 3DMark 06 med resultatet 5183 CPU-poäng, och 3DMark Vantage med en CPU-poäng på 17966. Genom att söka runt på Futuremarks webbplats kan man se att 3DMark 06-resultatet motsvarar en Core 2 Quad Q6600 överklockad till ungefär 3,7 GHz. En Core 2 Extreme QX9650 överklockad till 5 GHz får ungefär 20 000 poäng i Vantage.

De första Bloomfieldprocessorerna ska lanseras fjärde kvartalet i år.

Läs det korta testet hos Toms Hardware Guide.