Nvidias svarta vecka fortsätter

Den gångna veckan har varit allt annat än lyckad för Nvidia. Utöver problem med grafikkretsar till bärbara datorer och en kraftigt sjunkande aktiekurs blir de nu stämda av det amerikanska företaget Rambus på 17 olika punkter.

Företaget Rambus förknippas bland annat med den minnesstandard Intel valde att använda vid lanseringen av Pentium 4. RDRAM som tekniken kallas skiljer sig på flera punkter jämfört med SDRAM. Bland annat var klockfrekvensen 800 MHz istället för 133 MHz, men i gengäld hade bussen krympt till 16 bitar istället för 64. Resultatet blev dock att RDRAM från början hade en bandbredd på 1600 MB/s jämfört med 1066 MB/s för SDRAM.

Intel övergav dock Rambus och dess RDRAM till förmån för DDR SDRAM under 2002. Anledningarna var att RDRAM är en komplex produkt och dessutom relativt dyr. DDR SDRAM kunde dessutom leverera en bandbredd som konkurrerande med RDRAM, och i vissa fall till och med överträffade den vid den här tidpunkten.

Sedan 2002 har Rambus övergått från att vara en minnestillverkare till att istället handla med licenser och patent. Företaget har varit inblandat i ett flertal uppmärksammade stämningsansökningar mot bland annat Infineon, Samsung, Elpedia, Micron, Hynix och flera andra tillverkare av minneskretsar. Vad det hela handlar om är att Rambus anser sig ha patent för vissa tekniker som används för DDR SDRAM, SDRAM, GDDR2, GDDR3 och flera andra minnestyper.

Resultatet av alla dessa stämningsansökningar har varit blandade. I vissa fall har Rambus vunnit och tilldelats royalties, en procentsats av varje minneskrets värde, medan i andra fall har Rambus fått betala skadestånd för bedrägeri och monopolistiskt beteende. Exempelvis idag minnestillverkare betala 0,5 % av sitt försäljningspris på DDR SDRAM till Rambus.

Nu har turen kommit till Nvidia som stäms på 17 punkter av Rambus. Det hela handlar om deras användande av minneskontrollers för SDRAM, DDR SDRAM, DDR2, DDR3 både i deras grafikkort och moderkortskretsar. Rambus anser sig ha rätt till licensintäkter för dessa då Nvidia påstås använda sig av patenterade lösningar för att kommunicera med de olika minnestyperna.

For more than six years, we have diligently attempted to negotiate a licensing agreement with NVIDIA, but our good faith efforts have been to no avail. Nevertheless, we hope to continue discussions with NVIDIA to reach a negotiated settlement.

Stämningen kunde inte kommit i ett mer opassande läge för Nvidia som den senaste veckan fått se sitt aktievärde minska kraftigt till orsak av skandalen gällande vissa av deras grafikkortskretsar till bärbara datorer. Något datum för de båda parterna i domstol är ännu inte satt, och Rambus säger att de fortfarande hoppas på en fredlig lösning, även om företagen diskuterat situationen i sex år utan resultat.

Rambus nuvarande officiella slogan är ”Your license to speed”, fritt översatt blir det ”Ditt tillstånd till hastighet”.

Källa: Engadget, The Inquirer.