AMD och Nvidia rasar på börsen

Ekonomer och finanstidningar talar om generella börsras och en deppig världsmarknad som står inför en lågkonjunktur. Den hårt konkurrensutsatta och turbulensfyllda hårdvaruindustrin påverkas tydligt.

Sedan början av juni har Nvidias aktie halverats i värde. Dels har den försämrade världsmarknaden gjort att företagets intäkter minskats. Nvidia har även haft andra allvarliga problem, som bristande kvalitet på en stor mängd grafikprocessorer.

Även AMD har sett ljusare dagar. Hårdare konkurrens från Intel och uppköpet av ATI har gjort att den lilla processortillverkaren gått i förlust varje kvartal sedan hösten 2006. Företagsledningen har hoppats att de kommer att börja gå i vinst igen detta kvartal, och det ser ut som att AMD kan få vind i segeln i och med lanseringen av Radeon 4000-serien.

AMD:s aktie är dock ledsen, trots en eventuell ljusare framtid. De senaste dagarna har aktien fallit under 4,60 amerikanska dollar. Senast AMD:s aktie var så låg var några dagar i början av oktober år 2002, när aktien såldes för så lite som 3,30.

Sedan början av 2006, innan företaget började gå i förlust, har aktien tappat i värde flera gånger om, från ungefär 40 dollar till under 5.

Även större företag påverkas, även om ändringarna sker trögare. Intels aktie har legat mellan 20-30 dollar i flera års tid. De senaste månaderna har de dock varit närmare 20 dollar-strecket.

Det enorma företaget IBM, som till och med får Intel att se ut som en lättviktare, har dock dragit till sig en del investerare som söker tryggheten i ett gammalt stort företag. De senaste månaderna har IBM:s aktie klättrat, även om den tappat något under juli månad.

Datorindustrin är inte den enda som går trögt just nu. Även stora företag i andra branscher tappar, som Volvo, Ericsson och H&M.

Källa: Google Finance, Financial Content.