Fler detaljer om Radeon HD 4870 X2

Under juni månad lanserade ATI två stycken nya grafikkort i Radeon HD 4800-serien. Det snabbaste kortet i serien, HD 4870 X2, har däremot ännu inte släppts. Men exakt datum när detta kommer att ske och ytterligare information om specifikationer och egenskaper sägs nu blivit tillgängliga.

ATI R700 som är kodnamnet för det kommande grafikkort med två stycken grafikprocessorer kommer officiellt att heta ATI Radeon HD 4870 X2. Produkten kommer att ersätta den äldre modellen HD 3870 X2 och är i princip två stycken Radeon HD 4870 monterade på ett och samma kretskort.

De två första modellerna i den nya Radeon-serien från ATI lanserades för ungefär en månad sedan. Enligt läckta informationsblad från AMD påstås det att ATI Radeon HD 4870 X2 officiellt kommer att lanseras på marknaden tisdagen den 12 augusti.

Utöver information om lanseringsdatum och ytterligare bilder på grafikkortet har specifikationer blivit bekräftade. Totalt kommer kortet att vara utrustat med 2 GB GDDR5-minnen kopplade på en 256 bitar bred buss. HDMI kommer att stödjas via en adapter som skall medfölja och kylaren kommer att ta upp en extra kortplats. Någon information om klockfrekvens på grafikkortskärnan eller minne uppger dock AMD inte. Om det är för att de ännu inte bestämt dem eller för att de vill hålla dem hemliga även för sina partners är oklart.

Prestandamässigt uppger AMD att ATI Radeon HD 4870 X2 kommer att bli det snabbaste grafikkortet på marknaden när det släpps. Den totala beräkningskapaciteten sägs vara 2,4 biljoner flyttalsberäkningar per sekund (2,4 Teraflops) och i 3D Mark Vantage med Extreme-inställningarna uppges poängen hamna på 6920.

Priset för ATI Radeon HD 4870 X2 är ännu inte bekräftat, men uppges hamna på ungefär 500 till 550 dollar, det vill säga någonstans mellan Geforce GTX 260 och 280 nuvarande pris.

Källa: TomsHardware.