1 500 gigabyte redan nästa månad

Större hårddiskar är på väg. Dagens största modeller rymmer en terabyte, men nu meddelar Seagate att de kommer att öka kapaciteten med hela 50 procent redan nästa månad.

Den nya hårddisken ingår i Seagates 7200.11-serie. Detta är den elfte generationen av 7200 varvarare från företaget och också den serie där företagets billigaste hårddisk per gigabyte ingår. Det är dock inte känt om den nya större modellen kommer att vara lika förmånligt prissatt.

Specifikationerna anger en vanligt 3,5 tums hårddisk med Serial-ATA 300 och 32 megabyte buffertminne. Precis som namnet antyder är rotationshastigheten 7 200 varv i minuten. Likt den nuvarande kapacitetskungen består den 1 500 gigabyte stora modellen av fyra plattor, men nu med mycket högre lagringstäthet än tidigare.

Konkurrerande Hitachi lanserade nyligen en serie hårddiskar med lika avancerade plattor som Seagates nya modeller använder sig av. Det är därför troligt att fler tillverkare planerar att släppa minst lika rymliga hårddiskar inom kort.

Hitachi har tidigare meddelat att hårddiskar så stora som fem terabyte kommer att finnas tillgängliga på marknaden 2010. Seagate planerar att släppa modeller med upp till två terabyte kapacitet under 2009.

Källa: Seagate.