TrueCrypt 6 släppt

Det populära krypteringsprogrammet TrueCrypt är nu släppt i en ny version. Version 6 av programmet bjuder på flera nyheter, bland annat bättre prestanda på processorer med flera kärnor. Uppdaterad!

TrueCrypt kan användas för att skapa så kallade filcontainers, vilket är det enklaste exemplet på en TrueCrypt-volym. När en sådan monteras med programmet dyker det upp en extra volym i datorn, ungefär som när ett USB-minne eller en extern hårddisk ansluts. Filer skrivna till volymen krypteras automatiskt.

För att förbättra säkerheten stödjer TrueCrypt en funktion som kallas för gömd volym (hidden volume på engelska). Det gör det möjligt att skapa två olika volymer i en och samma fil. Om användaren blir tvingad att berätta sitt lösenord berättar han lösenordet till den vanliga volymen. De egentliga hemliga filerna ligger istället i den gömda volymen.

I version 5 av programmet, som släpptes i februari, fick TrueCrypt stöd för systemkryptering. Det innebär att hela partitionen där operativsystemet ligger krypteras. Fördelen med att kryptera hela systempartitionen är att datorns swapfil, temporära filer och annat krypteras. Annars kan sådana innehålla känslig information, som är lätt att missa om vanliga filcontainers används.

Den senaste versionen av TrueCrypt gör det möjligt att skapa en gömd systempartition. Tanken är att det vanliga krypterade operativsystemet ska användas normalt, men hemligt arbete ska göras i det gömda operativsystemet. Om användaren blir tvingad att berätta sitt lösenord, exempelvis för att passera gränskontroller i vissa länder, berättar han det vanliga lösenordet.

Bortsett från stödet för en gömd systempartition har TrueCrypt 6 en hel del andra förbättringar. Bland annat kan programmet nu dra nytta av flerkärniga processorer, vilket ska ge flera gånger bättre prestanda. På operativsystemet Vista och Windows 2008 är det dessutom möjligt att kryptera en hel hårddisk, inte endast en separat partition.

TrueCrypt har fortfarande flest funktioner under Windows, men versionen för Linux och Mac OS X har även den fått några förbättringar. Det är bland annat möjligt att skapa gömda volymer, något som inte var möjligt tidigare.

Programmet är gratis, med fritt tillgänglig källkod, och finns för nerladdning hos TrueCrypt. Installationsfilen är 3 megabyte.

Uppdatering: Version 6.0a är nu släppt, som fixar en del mindre buggar i version 6.0. Bland annat är en bugg löst som gör att det inte gick att kryptera systempartitionen med vissa moderkortstyrkretsar.