Framtida grafikkort från Nvidia stödjer DirectX 10.1

Hittills är det endast AMD:s grafikkort som stödjer Microsofts programbibliotek DirectX 10.1. Konkurrenten Nvidia har länge nöjt sig med 10.0, men planerar nu att släppa egna grafikkort med DirectX 10.1-stöd i framtiden.

DirectX består av flera gränssnitt som programmerare använder för att skapa multimediaprogram, exempelvis spel. Genom att använda DirectX kan den som utvecklar programmen slippa lägga tid på små tekniska detaljer, som att skriva specifik kod för olika sorters grafikkort.

I samband med lanseringen av Windows Vista uppdaterade Microsoft DirectX till version 10.0, som bättre kan dra nytta av moderna grafikkort. För att inte försena lanseringen av Windows Vista blev inte DirectX helt färdigt efter Microsofts önskemål. Uppdateringen DirectX 10.1 släpptes därför i Vista Service Pack 1.

Tekniskt sett är det inte sådan stor skillnad mellan DirectX 10 och 10.1. Microsoft är något strängare med bildkvaliteten för grafikkortstillverkare, och den uppdaterade versionen har mer stöd för kantutjämning.

Trots detta har det blivit ett ganska stort liv om den senaste versionen. AMD var tidigt ute med DirectX 10.1-stöd, och eftersom Nvidia saknade stödet hade AMD något att använda i sina marknadsföringskampanjer. Nvidia gillade inte detta och har flera gånger det senaste halvåret uttalat att 10.1 är allt från ”oviktigt” till ”mindre detaljer”.

Nu ser det dock ut som att Nvidia kommer att lägga till DirectX 10.1-stöd i framtida produkter. I dokument som Toms Hardware Guide tagit del av har mobila grafikkort som lanseras 2009 uttryckligen stöd för DX 10.1. Det är därför väntat att tillverkaren kommer att släppa modeller för stationära grafikkort runt det fjärde kvartalet.

Nvidia är väldigt duktiga på att lansera många grafikkort på korta perioder. För fem månader sedan hade grafikkortstillverkaren ännu inte lanserat Geforce 9-serien. Sedan dess har vi sett mängder med grafikkort i den serien, samt modellerna Geforce GTX 280 och 260. Innan året är slut kan Nvidia hinna lansera många nya kort, kanske i Geforce GTX-familjen.

Delen av DirectX som ansvarar för grafik, Direct3D, konkurrerar mot OpenGL. OpenGL har fördelen att det fungerar på fler operativsystem än Windows Vista.

Källa: Toms Hardware Guide.