Hårddisk på fem terabyte om två år

Seagate rapporterade nyligen att de kommer att sälja hårddiskar med två terabyte kapacitet redan nästa år. Nu visar Hitachi musklerna och planerar en hårddisk på fem terabyte till året efter.

Det sias mycket om hårddiskens framtid nu när solid state-hårddiskar börjat bli billigare. Vanliga mekaniska hårddiskar är dock fortfarande helt överlägsna när det gäller lagringskapacitet, och för den som behöver mycket utrymme är det den klassiska hårddisken som gäller. För att visa att den mekaniska hårddisken verkligen har kapacitetsmässiga fördelar planerar Hitachi att släppa en hårdisk med fem terabyte lagringsutrymme.

Det japanska företaget har ännu inte gett så mycket information om sin hårddisk. Det är en 3,5 tum-modell och kommer att lanseras år 2010 om allt går som planerat. Det höga lagringsutrymmet beror på en förbättrad teknik för perpendikulär lagring, samma teknik som gjort hårddiskar med en terabyte kapacitet möjlig.

Yoshihiro Shiroishi på Hitachi är mycket nöjd över de lagringstekniska framstegen. Han hävdar att fem terabyte är hälften av människohjärnans kapacitet, och att två av Hitachis hårddiskar därför kan lagra lika mycket information som en hjärna.

By 2010, just two disks will suffice to provide the same storage capacity as the human brain.

De största hårddiskarna som går att köpa idag har en terabyte utrymme.

Källa: Tech Radar.