AMD tar marknadsandelar

I ett långt perspektiv har AMD ökat sina marknadsandelar. Men i ett kort perspektiv har den mindre processortillverkaren tappat mot konkurrenterna. AMD står nu för 13 procent av processormarknaden.

I det första kvartalet 2007 var AMD:s marknadsandel 10,9 procent av processormarknaden. Just detta kvartal är ett av de sämsta i företagets historia. Den mindre processortillverkaren drogs med miljonförluster och tappade nästan en tredjedel av sina kunder till huvudkonkurrenten Intel.

Sedan 2007 års mörka kvartal har Advanced Micro Devices sakta men säkert arbetat sig uppåt. I det fjärde kvartalet samma år kunde AMD klättra till 14,1 procent av processormarknaden. Dessvärre var det första kvartalet 2008 inte lika positiv som månaderna innan, och den mindre processortillverkarens marknadsandel sjönk tillbaka till 13 procent.

Företagets VD Hector Ruiz har sedan slutet av 2007 kämpat med att få företaget på rätt köl igen. Målsättningen är att visa upp ett nollresultat för årets andra kvartal. Siffrorna publiceras först i slutet av juli, men den starkare positionen på marknaden tyder på att den mindre processortillverkaren kan lyckas med denna målsättning.

För ett par dagar sedan lanserades värstingprocessorn Phenom 9950 Black Edition. Den möter tufft motstånd från Intels Core 2 Quad.

Källa: iSuppli, TGDaily.