Intel kan förändra grafikkortsmarknaden

Idag är det främst ATI och Nvidia som slåss på marknaden för kraftfulla grafikkort. Under nästa år är det dock tänkt att Intel i och med sin grafikprocessor Larrabee på allvar skall börja konkurrera med dessa två företag. Enligt en ansvarig på grafikkortsföretaget BFG Technologies kommer Intels intåg på grafikkortsmarknaden göra att den aldrig blir sig lik igen.

Den absolut största leverantören av grafikkort är idag Intel. Men då deras produkter främst är integrerade i kretsuppsättningar på moderkort associerar man främst ATI och Nvidia med grafikkort. Intel har tänkt ändra på detta och under andra halvan av 2009 är det tänkt att deras grafikprocessor Larrabee skall börja säljas.

Även om Larrabee på många sätt skiljer sig markant jämfört med dagens grafikkort för entusiaster skall den trots det kunna konkurrera med produkterna i ATI:s Radeon-serie och Nvidias Geforce-serie. Den största skillnaden är att Larrabee kommer att använda sig av x86-instruktioner, alltså i grunden samma teknik som hos processorer från Intel.

Enligt chefen Scott Herkelman på BGF Technologies kommer Intels intåg på grafikkortsmarknaden att resultera i stora förändringar. Dagens struktur där ATI och Nvidia nästan ensamt kan dela på de kunder som är intresserade av att spela krävande spel kommer att rubbas. Men i samma uttalande fortsätter Scott Herkelman och tror dock att Nvidia även fortsättningsvis kommer att vara störst.

Den största förändringen enligt Scott är att det i fortsättningen kommer att finnas två företag som kan sälja helhetslösningar, AMD och Intel. Vad han menar med detta är att dessa företag själva kommer att tillverka processorer, moderkortskretsar och grafikkort avsedda för spel. Nvidia har ingen möjlighet till detta då de för det första inte har någon processortillverkning över huvud taget, och dessutom har licensproblem för de nya moderkortskretsarna till Intels processorer. Detta kan vara en av anledningen till att Nvidia på senare tid aktivt tagit del i processortillverkaren VIA:s lanseringar.

Next year we’re going to see a completely different competitive landscape and it will change how people buy graphics cards [...] A lot of companies have gone out of business trying to compete with NVIDIA on GPUs

Redan idag är det dock möjligt att se tendenser av den hårdnande konkurrensen. Nvidia har på kort tid tvingats sänka riktpriset på sitt Geforce 9800 GTX-grafikkort från 349 dollar till 199 dollar, på grund av den konkurrens man sett från ATI:s håll. Denna snabba prisjustering ställer enligt BFG Technologies till med stora problem eftersom grafikkort redan ute på marknaden måste prisjusteras vilket i sin tur leder till stora förluster.

Källa: X-bit labs.