"Radeon HD 4850 Overclocked" utmanar Nvidia

Grafikkortskriget är i full gång. AMD lanserade Radeon HD 4850 slutet av förra veckan, ett grafikkort som presterar bättre än Geforce 9800 GTX. Nvidia svarade med lanseringen av det överklockade Geforce 9800 GTX+, som ännu inte hittat ut i butiker. Nu kontrar AMD och planerar att lansera sin egen överklockade variant av Radeon HD 4850.

AMD har tidigare haft vissa restriktioner för att hindra tredjepartstillverkare att lansera fabriksöverklockade Radeongrafikkort. Nu har AMD tagit bort dessa restriktioner och inom kort kommer flera överklockade varianter av Radeon HD 4850 att lanseras. Målet är givetvis att konkurrera bort Nvidia, vilket AMD har stora chanser att göra då 4850 presterar mycket bra.

Högt uppsatta personer på AMD har pratat om ”4850 Overclocked” och har nämnt att dessa förmodligen kommer att ha en klockfrekvens 50 MHz högre än standard. Minnena kommer att vara överklockade för att ge högre bandbredd, och grafikkorten kommer att ha bättre kylare.

Med 50 MHz högre klockfrekvens lär prestanda hamna mellan Radeon HD 4850 och Radeon HD 4870, fast något närmare 4850-modellen. Datorintresserade får då ytterliggare ett AMD-grafikkort att välja mellan i prisklassen mellan 1600 och 2300-2400 kronor som HD 4870 lär kosta vid lansering.

Huruvida tredjepartstillverkare kommer att få fria händer att experimentera med klockfrekvenser är ännu inte känt. Just nu ser det ut som att AMD kommer att bestämma specifikationer och marknadsföringsnamn på den överklockade modellen, och att grafikkortet eventuellt kommer att heta ”Radeon HD 4850 Overclocked”.

Flera tillverkare, bland annat HIS, Sapphire och Diamond, jobbar redan på grafikkorten och kommer att informera hårdvaruvärlden om sina produkter inom kort. Lanseringsdatum, prisuppgifter och bilder på kylare är det ännu ont om.

Källa: Toms Hardware Guide.