AMD i samarbete med Havok

Nvidia gick nyligen ut med att sina grafikkort ska kunna användas för avancerade fysiska beräkningar. AMD vill givetvis inte vara sämre och nu rapporterar företaget att de kommer ta hjälp av fysikexperterna Havok för att konkurrera mot Nvidia.

Många moderna datorspel har som mål att vara realistiska. Allt kraftfullare grafikkort har tagit 3D-grafiken i datorspelen till nya verklighetstrogna höjder. Det finns dock andra aspekter av datorspelen som måste förbättras, exempelvis fysiken. Verklighetstrogen fysik är dessvärre beräkningsintensivt, och grafikkortstillverkarna försöker därför förbättra prestanda på olika vis.

Det var i februari i år som Nvidia köpte upp fysikföretaget Ageia, som utvecklar hårdvaru- och mjukvaruprodukter för fysik. Sedan uppköpet har Nvidia arbetat på att integrera Ageias fysikmotor PhysX i grafikkortsdrivrutinerna. Målet är att själva grafikkortet ska kunna utföra avancerade fysiska beräkningar, istället för den vanliga processorn. Nvidia hoppas på ökad grafikkortsförsäljning då ett dedikerat grafikkort kan användas till just fysiken.

Havok är en konkurrent till PhysX som nyligen blev uppköpt av Intel. Det är därför något förvånande att det är just detta företag som AMD valt att samarbeta med. Havoks fysikmotor används i många populära spel från företag som Valve och är därför mer kända än Ageia för många datorspelare. Havoks dominans gör även Havok ett naturligt val för AMD att samarbeta med, trots att Intel är ägaren.

Godfrey Cheng på AMD säger att de främst samarbetar med Havok för att förbättra fysikmotorns prestanda på tillverkarens processorer. Cheng poängterar dock att de ”undersöker” möjligheten att köra fysikberäkningar på grafikprocessorn, precis som Nvidia gör. Sedan några år tillbaka har Havok jobbat på en produkt de kallar för Havok FX som använder både Nvidias och AMD:s grafikkort för att snabba upp fysiken. Det ryktas dock att Intel lade ner utvecklingen av Havok FX när företaget köptes upp. Cheng poängterar även att AMD inte vill utesluta ett samarbete med Nvidia om PhysX.

Cheng är även väldigt tydlig med att Havok är ”oberoende” från Intel, och samarbetet ska därför inte ses som att AMD gått i säng med ärkefienden.

Källa: TGDaily.