Processorn är den svaga länken i AMD Puma

AMD:s svar på Intels Centrino-plattform går under arbetsnamnet Puma och skall lanseras någon gång i år. Processorn som skall användas är en korsning mellan K8- och K10-arkitekturen, och just på den punkten verkar Puma nu falla platt jämfört med Centrino.

Intel lanserade sin Centrino-plattform år 2003 och den har sedan dess varit mycket populär. Med låg energiförbrukning och hög prestanda var processorn och de tillhörande kretsarna mycket väl anpassade till bärbara datorer. Till sommaren är det dags för version 2 av Centrino-plattformen, och nyheter där blir bland annat snabbare och svalare processorer, en nyare grafikkrets och stöd för DDR3-minnen.

För att konkurrera på marknaden för bärbara datorer har AMD utvecklat en helt ny plattform som de kallar för Puma. Den kommer att bestå av en processor med kodnamnet Griffin och styrkretsen RS780M. Griffin är inte en helt ny produkt, utan en optimerad processor byggd kring den äldre K8-plattformen som återfinns hos bland annat Athlon 64 samt Turion 64.

Enligt de första uppgifterna som blivit tillgängliga om prestandan och energiförbrukningen hos AMD Puma är det just processorn som sätter käppar i hjulet. Griffin kommer inte att kunna matcha Intels Core 2 Duo-processorer vad gäller hastighet, trots att den kräver mer energi. Det verkar till och med vara så illa att Griffin är mer energihungrig än AMD:s nuvarande processorer för bärbara datorer, Turion 64.

Något som däremot är till AMD:s fördel sägs vara den inbyggda grafikkretsen i RS780M. Jämfört med X3100 som Intel för tillfället använder i sin Centrino-plattform kommer motsvarigheten från AMD ”att springa i cirklar” runt konkurrenten. Denna jämförelse är däremot inte allt för intressant, då Intel kommer att använda sig av den nyare kretsen X4500 i Centrino 2-plattformen som kommer att lanseras inom kort.

Lanseringsdatumet för AMD Puma är satt till mitten av året då bärbara datorer byggda kring denna plattform enligt uppgift skall finnas tillgängliga i butiker när skolorna börjar i höst. Att ha sina produkter ute till försäljning vid denna tidpunkt är mycket viktigt då många konsumenter passar på att köpa nya datorer då de börjar eller återupptar sina studier på universitetet.

Källa: TG Daily.