Ny hårddisk krypterar sig själv

Datasäkerhet har fått mer fokus på senare tid, och allt fler företag inser vikten av att skydda sin data som verksamheten är beroende av. Seagate har tagit detta åt sig och lanserar nu en hårddiskserie avsedd för servrar som krypterar sig själv, Cheetah 15K.6 FDE (Full Disk Encryption).

Tillverkaren Seagate är en av de få kvarvarande tillverkarna av hårddiskar. Under våren 2006 köpte de upp Maxtor vilket resulterade i att enbart Seagate, Hitachi, Western Digital och Samsung är de kvarvarande stora aktörerna på denna marknad. Innovationer har varit en av Seagates hörnstenar i verksamheten och de har bland annat varit först med tekniker så som perpendikulär lagring av data och den första 5,25”-hårddisken redan år 1980.

I maj förra året lanserade Seagate den första hårddisken avsedda för bärbara datorer med FDE, Full Disk Encryption. Detta betyder att hela hårddisken krypteras automatisk av hårddisken själv, och inte med hjälp av mjukvara. Anledningen till att man valde att lansera denna teknik i en hårddisk avsedd för bärbara datorer först berodde helt enkelt att dessa är mest utsatta för stöld och således har störst risk att hamna i fel händer.

Nu har Seagate också implementerat sin FDE-teknik i hårddiskar avsedda för server-marknaden och först ut är Seagate Cheeta 15K.6 FDE som finns tillgänglig i 147, 300 och 450 GB med antingen SAS- eller fiber-anslutning. Resonemanget bakom denna introduktion är att hårddiskar som byts ut i servrar ofta innehåller känslig data och när de kasseras finns det en risk att obehöriga skall komma åt känslig data som finns lagrad på dem.

Fördelarna med att krypteringen sker direkt i hårddisken och inte via mjukvara är många. Den största fördelen enligt Seagate själv är att användaren inte behöver välja vad som skall krypteras, utan allt krypteras per automatik, även växlings- och temporära-filer. Hastigheten skalar dessutom perfekt då det inte är processorn i dator som utför krypteringen, utan kretsarna som sitter i hårddisken självt vilket leder till minimal prestandaförlust.

Kryptering av data är något som inte alla är i behov av. Men även konsumenter skulle ha nytt av denna teknik då känslig data så som kreditkortsuppgifter, bilder och dokument inte lika lätt skulle hamna i obehörigas händer vid stöld. Frågan är om även hårddiskar avsedda för hemmamarknaden inom kort har FDE som standard.

Källa: Seagate.