AMD avskedar var tionde anställd

AMD planerar att avskeda tio procent av företagets anställda. Processorförsäljningen har inte gått så bra som AMD hoppats under det första kvartalet. Det verkar därför som att även första kvartalet 2008 kommer att se dåligt ut finansiellt för processortillverkaren.

Ekonomiskt började det gå dåligt för AMD år 2006. Fjärde kvartalet 2006 gick AMD med förlust, och sedan dess har AMD publicerat dåliga kvartal utan undantag. Ett år efter företagets mörka kvartal 2006 hade AMD förlorat totalt 14 miljarder dollar. Fjärde kvartalet förra året såg även det dystert ut. En stor orsak till AMD:s problem var Intel som lanserade den nya processorarkitekturen Core.

En annan bidragande orsak till AMD:s problem var uppköpet av Ati hösten 2006. AMD betalade 5,6 miljarder dollar för grafikkortstillverkaren och 3,2 miljarder av detta var goodwill. Goodwill är värdet på icke-materiella faktorer som företagets rykte, varumärke och andra egenskaper som kan påverka framtida intäkter. I december förra året gick AMD ut med att de betalat för mycket för ATI, och i bokföringen minskades sedan värdet på företagets "goodwill".

AMD höll ett finansiellt möte i slutet av förra året. AMD:s chef Hector Ruiz sade då att företaget planerar att gå plus-minus-noll det andra kvartalet 2008. Ruiz sade vidare att AMD planerade att gå i vinst det tredje kvartalet. För att möta dessa planerade mål måste det första kvartalet i år se relativt bra ut jämfört med tidigare kvartal.

Nu rapporterar Tech Report att AMD missat sin budget för det första kvartalet. Problemen med TLB-buggen har även skadat processorförsäljningen, framförallt på servermarknaden. Intel kör på hårt med sina Xeon-modeller och nyligen berättade Intels Pat Gelsinger stolt att Xeon ”Tigerton” tar upp marknadsandelar.

Nu kommer AMD att avskeda tio procent av alla anställda, vilket kommer att minska AMD:s storlek från 16 700 anställda till 15 000. Dessa nedskärningar kommer att påverka alla divisioner och är inte riktad mot någon särskild del av företaget. De anställda som avskedats kommer att jobba fram till slutet av tredje kvartalet i år.

AMD hoppas att omstruktureringen kommer att göra att företaget kommer att gå bättre. Finansiella resultat för det första kvartalet kommer att släppas den 17 april. Då kommer mer information om uppsägningarna att presenteras.

Källa: Tech Report.