Dell ångar på med Centrino 2

När Intel lanserade Centrino-plattformen år 2003 var Dell snabba med att släppa den nya Latitude D-serien av bärbara datorer byggda kring denna teknik. Nu till sommaren är det dags för Centrino 2 och även den här gången ser det ut som Dell är snabba med att nå ut med produkter till marknaden.

Innan Centrino-plattformen släpptes använde majoriteten av alla bärbara datorer en något modifierad Pentium 4-processorer. Detta gjorde att batteritiden blev lidande och om man ville hade en riktigt snabb bärbar dator fick man vara beredd på att både få brännskador och alltid ha tillgång till ett eluttag. Centrino var en revolution och en av de första tillverkarna som levererade datorer byggda kring denna plattform var Dell. Detta gjorde man från och med mars 2003 då den första Latitude D-datorn skeppades ut från fabrik.

Latitude är Dells serie av bärbara datorer avsedda för professionella användande. Konsumentlinjen går under namnet Inspiron och skiljer sig bland annat genom att ofta vara byggd i enklare material, men också genom att spelgrafikkort som tillval.

Till sommaren kommer Intel att lansera Centrino 2-plattformen och av allt att döma kommer Dell återigen att vara snabba ut med en dator. Denna gång är det Latitude E-serien som släpps och här sätter alltså Dell punkt för D-seriens utveckling och man börjar om på ny kula vad gäller bakåtkompatibilitet vad gäller tillbehör så som dockningsstationer, batterier och annat.

Utöver den nya processorn och moderkortskretsarna kommer Latitude E-serien att innehålla ett flertal andra intressanta funktioner så som;

  • Wireless USB (UWB).

  • Inbyggd GPS.

  • Batteri på 84 wattimmar.

  • 15,4” LED-skärm med 1920 x 1200 pixlars upplösning.

  • DisplayPort-kontakt.

Det mest intressanta av ovanstående är batteriet, och då inte dess kapacitet på 84 Wattimmar som redan idag är tillgänglig hos bland annat Latitude D-serien. Utan det uppseendeväckande är uttrycket "for "all day" computing". Rent generellt brukar 8 timmar räknas som en hel arbetsdag, och om Dell lyckats med konststycket att hålla sina E-serie-datorer igång i hela 8 timmar med enbart ett standardbatteri, kommer många gladeligen att uppgradera.

Som redan nämnts är Latitude inte avsedd för konsumentmarknaden, men vanligtvis brukar de tekniker som introduceras för Dells företagskunder att snabbt dyka upp också i Inspiron-datorer. Det skall bli mycket intressant att se om Centrino 2 blir ett lika stort steg som Centrino var, och hur övriga datortillverkares datorer byggda kring denna plattform kommer att se ut.

Källa: Engadget.