Scythe lanserar gigantisk processorkylare

Att processorkylare bara blir större och större kommer kanske inte som någon nyhet. Men Scythes senaste kreation är antagligen något slags rekord. Med över ett kilo metall och en omöjligt stor fläkt hoppas den välkända kylartillverkaren slå konkurrenterna på fingrarna.

Efter att den stora datormässan Cebit i Tyskland avslutats har det blivit glesare bland produktsläppen. Mycket av det som visades upp har nu börjat leta ut i butikerna, och just en sådan produkt är Scythe Orochi. Traditionen trogen döper Scythe sina kylare efter japanska företeeelser, och just Orochi är namnet på en åttahövdad orm i den japanska mytologin.

En snabb titt på kylaren avslöjar en gigantisk konstruktion som till största del består av en mängd aluminiumflänsar. Flänsarna genomborras av hela tio stycken värmeledningsrör, vilket med all sannolikhet är något slags rekord. På ovansidan finns en 140 mm-fläkt som snurrar i minimala 500 varv per sekund, men som ändå lyckas pumpa respektabla 29,39 kubikfot i minuten. Detta till en ljudnivå av låga 10,8 decibel.

En annan viktig punkt är att processorkylaren är ovanligt hög. Nära 20 centimeter på höjden betyder att det är få datorlådor på marknaden som har plats för denna gigant.

Det riktigt intressanta är dock vikten. Kylaren väger hela 1 285 gram inklusive fläkt, vilket betyder att Orochi är en av de absolut tyngsta processorkylarna på marknaden. Frågan är hur många som vågar klämma på detta monster på moderkortet.

Egenskap

Värde

Tillverkare

Scythe

Modell

Orochi

Dimensioner

120 x 194 x 150 mm

Vikt

1 285 gram

Fläkt

140 x 140 x 25 mm

Varvtal

500 rpm

Luftflöde

29,39 CFM

Ljudnivå

10,8 dBA

Kompatibilitet

Intel 775, 478, AMD AM2(+)

Scythe Orochi beräknas kosta cirka 80 dollar i USA, vilket direktöversatt till svensk valuta är ungefär 490 kronor. Med skatter och andra pålägg ökar priset med ett par hundralappar.