Catalyst 8.3 ger stöd för CrossfireX och Hybrid Crossfire

Ny månad innebär en ny version av drivrutinen Catalyst för AMD:s grafikkort. Idag har AMD släppt Catalyst 8.3 som är viktig version då drivrutinen både stödjer CrossfireX och Hybrid Crossfire. CrossfireX gör att tre eller fyra grafikkort kan arbeta tillsammans och Hybrid Crossfire innebär att det integrerade grafikkortet på moderkortet kan arbeta tillsammans med ett separat grafikkort. Catalyst 8.3 bjuder även på nyheter för den som enbart använder ett grafikkort.

Både Nvidia och AMD har den senare tiden jobbat på allt mer avancerade möjligheter för system med flera grafikkort. När SLI och Crossfire först lanserades var systemen mest en gimmick men nu är två grafikkort så vanligt att grafikkortstillverkarna säljer dubbelgrafikkort som använder tekniken internt. Nu är det dags för datorer som använder fler än två grafikkort och Catalyst 8.3 stödjer fullt ut CrossfireX, alltså Crossfire med tre eller fyra grafikkort.

CrossfireX stöds för närvarande av Radeon HD 3850, Radeon HD 3870 och Radeon HD 3870 X2, fast med X2-modellen kan man maximalt använda två grafikkort eftersom tekniken räknar grafikprocessorer och inte själva brädet. Om man har flera av dessa grafikkort liggande kan man alltså öka sin prestanda ordentligt med Catalyst 8.3.

AMD slutar inte där utan Catalyst 8.3 är även den första drivrutinen som stödjer Hybrid Crossfire. Detta är speciellt viktigt då AMD nyligen lanserade den första styrkretsen med Hybrid Crossfire-stöd, styrkretsen 780G. Med ett moderkort med 780G, Catalyst 8.3 och ett grafikkort i Radeon HD 3400-serien kan det integrerade och det separata grafikkortet arbeta tillsammans.

Både Crossfire-teknikerna kräver för närvarande Windows Vista. Att CrossfireX inte kommer att stödjas under Windows XP är känt sedan tidigare. Om senare versioner av Catalyst kommer att ge Hybrid Crossfire-stöd till Windows XP återstår att se.

Fokus i Catalyst 8.3 har legat på Crossfire men den nya drivrutinen bjuder även på mer generella förbättringar. Bland de mindre uppdateringarna lägger Catalyst 8.3 stöd för fler DirectX 10.1-funktioner så att programmerare bättre kan utnyttja alla funktioner som grafikkortet stödjer. Den nya drivrutinen förbättrar även kantutjämningen när man spelar Unreal Engine 3-baserade spel i DirectX 9.

Bland de större ändringarna hittar vi Hydravision-stöd för Windows Vista. Hydravision är AMD:s mjukvara för att hantera flera skärmar. En annan uppdatering i Catalyst 8.3 är hårdvaruaccelererad skalning av bilden om en widescreen-skärm används. Avslutningsvis ger den nya Catalyst stöd för funktioner som förbättrar bildkvaliteten vid filmuppspelning. Funktioner som gör kanter skarpare kan aktiveras och det finns även funktioner för att ta bort brus i film.

Catalyst 8.3 kan laddas ned hos AMD. Drivrutinen tar runt 40 megabyte.