"1000 watt är onödigt"

Kraftfulla nätaggregat har länge varit ett diskussionsämne och marknaden är idag översvämmad av produkter som klarar av att leverera runt 1000 Watt. Enligt Enermax är dessa mer eller mindre helt onödiga då en dator med fyra grafikkort och en fyrkärning processor klarar sig med ett betydligt mindre kraftfullt nätaggregat än så.

Corsair är en av de tillverkare som nyligen har lanserat nätaggregat som klarar av att leverera en effekt på runt 1000 watt. När alla dessa Watt skall användas är däremot oklart men enligt tillverkarna själva behövs de ofta när man använder sig av flera grafikkort och hårddiskar i ett och samma system.

Under CeBIT har därför Enermax valt att presentera sitt nya 625 Watts-nätaggregat genom att visa exakt vad det klarar av. I systemet som drivs av Enermax MODU82+ 625W, som nätaggregatetets namn, finns förutom en processor med fyra kärnor, 4 GB-minne och två hårddiskar hela fyra stycken grafikkort. Grafikkorten är av ATI Radeon HD 3850-modell är sammankopplade via CrossFireX-tekniken. Enligt uppgift från tillverkaren klarar deras 625 wattsmodeller av att driva systemet utan några som helst problem, varför ett nätaggregat med högre effekt är mer eller mindre onödigt enligt dem.

Nätaggregatet stödjer fullt ut den senaste ATX-standarden 2.03 och har här i Sverige en energieffektivitet på hela 84 procent. Med detta menas att 84 procent av den effekt som tas från eluttaget i väggen går in i datordelarna medan endast 16 procent försvinner i värmeenergi. Normalt sett ses allt över en 80 procentig effektivitet som mycket bra. På grund av denna låga effektförlust kan nätaggregatet kylas med hjälp av en fläkt som roterar i endast 450 varv per minut så länge den totala belastningen hålls under 50 procent.

I vissa extrema situationer kan man tänka att ett nätaggregat i 1000 Watts-klassen kan vara användbart. Exempelvis borde fyra stycken ATI Radeon 3870-grafikkort kräva mer ström än fyra stycken Radeon 3850, och skall man dessutom ha fler än två hårddiskar och överklocka till extrema nivåer är det bäst att se över sitt nätaggregat. För majoriteten av användare ser det däremot ut som att ett nätaggregat på runt 600 watt mer än väl räcker till.

Vid köp av nätaggregat skall man däremot inte stirra sig blind på watt-antalet då vissa tillverkare tar till fula knep för att få ens produkter att se bättre ut än vad de egentligen är. Därför vill SweClockers återigen tipsa om den grundliga undersökning av över 250 nätaggregats som utförts av några anonyma medlemmar.

Källa: Hexus.net