Hur många epost skickas mellan kontinenter? Hur varierar den globala Internettrafiken under dagen? Vilka städer kommunicerar mest med varandra? Detta är frågor som är mycket svåra att svara på. Internets decentraliserade natur gör att det är svårt att få en översikt över hur trafikmönstren egentligen ser ut. Det går inte att övervaka hela Internet samtidigt och projektet är därför inte praktiskt genomförbart. Om man däremot skulle kunna analysera Internettrafiken till och från någon riktigt stor stad, exempelvis London eller New York, går det att få en ganska bra bild av nätets "puls".

Det är precis detta som MIT-projektet nu gjort. Genom att analysera trafikdata i realtid från den stora internetleverantören AT&T kan trafiken till och från New York visualiseras. Aktiviteten på Internet kan följas i detalj och det går exempelvis att se hur mängden e-post skickade varierar under dygnet. Vidare kan går det att följa hur e-posttrafiken flödar mellan New York och andra stora städer, länder eller världsdelar.

Projektet går under namnet New York Talk Exchange (som är en ordlek på New York Stock Exchange, världens största börs) och kommer att visas upp under en konstutställning. Besökare kommer i realtid kunna följa aktiviteten på Internet. MIT har dock spelat in en filmsnutt i förväg för de som inte har möjlighet att närvara på utställningen. Det tre minuter långa klippet är mycket sevärt.

Projektets webbplats heter New York Talk Exchange. Filmen kallas för "globe encounters" och väger strax under 16 megabyte.