Nordbryggan som kyler sig själv

Moderkortstillverkaren MSI kommer att utrusta vissa framtida moderkort med en intressant ny kylare tillverkad under företagets miljövänlighetsinitiativ Eco. Denna märkliga nordbryggekylare drivs inte med elektricitet utan av nordbryggans värme. Man kan alltså säga att nordbryggan kyler sig själv.

Den senaste tiden har vi sett en hel del innovation när det gäller moderkortskylning. Värmeledningsrör är numera standard på moderkort och i december visade Asus upp en intressant kylare som kopplar samman moderkortets kylning med minnena. Detta är dock ingenting mot MSI:s mycket speciella lösning som kommer att visas upp på Cebitmässan i nästa vecka.

Eco-kylaren är en så kallad värmemaskin, närmare bestämt en sterlingmotor. Den omvandlar värmen från nordbryggan till en mekanisk rörelse. Denna rörelse driver i sin tur en fläkt som skapar ett luftflöde. Kylarens passiva fläns och värmerör blir kallare och kan därför kyla nordbryggan bättre.

Eftersom fläkten och värmemaskinen alstrar väldigt lite värme själv så kan luftflödet som skapas hjälpa kylningen något, dock långt ifrån lika mycket som en vanlig fläkt kopplad till nätaggregatet kan göra. Det står därför klart att Eco mest är en gimmick som MSI kan använda för att visa hur miljövänliga deras produkter är.

Eco-kylaren är tillverkad av ett taiwanesiskt företag som heter Polo-Tech och kylaren som kommer att visas upp på Cebit är enbart ett arbetsexemplar. Det lär därför dröja ett tag tills moderkort som säljs i butiker kommer att använda den nya fläktmodellen.

Källa: TCMagazine.