Grafikort med dubbla processorer i preliminära tester

Båda AMD och Nvidia har lanserat eller är på väg att lansera grafikkort med dubbla processorer. Nu har preliminära prestandatester dykt upp på nätet.

AMD har redan lanserat ett grafikkort med två processorer, nämligen [news id="7148"]Radeon HD 3870 X2[/news]. Nvidias nya [news id="7229"]Geforce 9800 GX2[/news] har ännu inte dykt upp i butkerna, men är på väg att lanseras. Båda modellerna bygger på samma typ av design, där två grafikprocessorer samarbetar för öka prestandan. Det gröna lagets modell är dock egentligen två kretskort som fogats samman så att de får plats i en enda PCI-anslutning.

Det är den Singaporebaserade hårdvarusajten VR-Zone som publicerat preliminära resultat för grafikkorten med hjälp av prestandatestprogrammet 3DMark 2006. Grafikkorten med dubbla processorer jämförs mot kommande [news id="7352"]Geforce 9800 GTX[/news], som är ytterligare en toppmodell från Nvidia. VR-Zone är dock otydliga om resultaten kommer från dem själva eller från någon annan källa, vilket gör att trovärdigheten ändå inte är på topp.

Testsystemet består av en Intel Core 2 Quad Q6700 på ett Intel P965-baserat moderkort. Den äldre styrkretsen kan möjligtvis påverka prestandan en smula. Drivrutinerna som används är Forceware 173.67 för Nvidias grafikkort och Catalyst 8.451 för Radeon HD 3870 X2. Här är resultaten:

Nvidias drivrutiner är enligt VR-Zone fortfarande under utveckling, men såvida inget drastiskt sker före lanseringen tyder resultaten på mycket lika resultat för Geforce 9800 GX2 och Radeon HD 3870 X2. Enligt uppgift ska Nvidias modell vara betydligt dyrare än AMD:s dito när grafikkortet lanseras den 18 mars.

Geforce 9800 GTX är dock fortfarande en intressant modell, eftersom klockfrekvenser och pris ännu inte är bestämt. Detta grafikkort kommer att lanseras några veckor senare än Geforce 9800 GX2, och Nvidia har därför ett visst utrymme att förbättra prestanda före introduktion. Det ser ut som att kampen mellan de två grafikkortsjättarna kommer att hårdna betydligt.

Källa: VR-Zone.