Inför årets upplaga av PMA släppte Canon, Nikon, Pentax och Sony varsin ny digital systemkamera i instegsklassen. Utbudet och intresset av billiga digitala systemkameror har ökat ordentligt under det senaste året, mycket tack vare att priserna har sjunkit och nu är såpass låga att det bara skiljer en eller två tusenlappar mot de dyraste kompaktkamerorna. Under senare delen av hösten har vi ibland fått se priser straxt över 4 000 kronor vid reor och utförsäljningar. Bättre bildkvalitet och en mycket snabbare kamera är fler faktorer som lockar över många från kompaktkamerorna.

Sony var först med att släppa sin nya instegsmodell A200 som de hoppas ska bli nästa års storsäljare tack vare lågt pris och bra teknik. För att vara en instegsmodell har de varit riktigt generösa specifikationsmässigt. Bland de viktigare funktionerna användningsmässigt hittar vi niopunkters autofokus som enligt Sony ska vara snabbare än vad konkurrenterna har att erbjuda. För bilderna står en 10,2 Mpix CCD-sensor. Ljuskänsligheten sträcker sig från ISO 100 till 3200 och ska tillsammans med bra brusreduceringsalgoritmer ge bra bilder även på de högsta lägena. Hur bra detta kommer att fungera återstår dock att se. Sony har även på denna modell implementerat sin egna antiskakfunktion Super SteadyShot som bygger på att man flyttar sensorn för att eliminera rörelseoskärpa i bilderna. Prismässigt hamnar den straxt över 6 500 kronor ihop med kitobjektivet som är ett 18-70 3,5-5,6.

Pentax släppte i samband med PMA en uppföljare till K100D som får namnet K200D. Till skillnad från Sony har Pentax satsat på en rejält byggd kamera med chassi i metall och med vädertätning för att klara åtminstone en regnskur utan att ta skada. Autofokussystemet delas med storebror K20D som också släpptes i samband med PMA. Totalt elva fokuspunkter varav nio korslagda finns att välja på. Precis som på Sony A200 rör det sig om en CCD på 10,2 Mpix, Pentax har dock valt att begränsa känsligheten till mellan ISO 100 och 1600. Även Pentax har stoppat in antiskakfunktionen i kamerahuset för att man ska kunna dra nytta av den oavsett vilket objektiv man använder. Riktpriset för K200D tillsammans med objektivet DA18-55 (3,5-5,6) är satt till 8 000 kronor.

Canons senaste tillskott i klassen är EOS 450D som ersätter 400D. Jämfört med övriga kameror i instegsklassen erbjuder den lite mer funktioner men då till ett något högre pris. Canon har gjort en del förbättringar för att förbättra kvalitetskänsla och ergonomi genom att förbättra greppet med stora gummiklädda ytor som har grov ytstruktur för bättre grepp. Autofokussystemet har förbättrats men antalet fokuspunkter är fortfarande nio. Nytt är även att kameran är utrustad med LiveView vilket kan vara användbart under vissa omständigheter då den optiska sökaren inte är lämplig att använda, exempelvis vid makrofotografering. 450D är utrustad med en CMOS-sensor på 12,2 Mpix vars känslighet går att välja mellan ISO 100 och 1600. En stor förbättring från 400D är att man har ersatt det gamla kitobjektivet ett med inbyggd bildstabilisering. Utifrån de tester vi har sett av det nya 18-55 3,5-5,6 IS så har bildkvaliten förbättrats avsevärt mot den tidigare motsvarigheten utan bildstabilisering. Prismässigt hamnar denna kamera något över de övriga, rekommenderat pris är 8 500 kronor även om det lär sjunka efter ett par månader.

Nikon passade på att släppa en uppföljare till D40 och D40x som sålt riktigt bra ända sedan de släpptes i november 2006 respektive mars 2007. Modellen som tar över efter dem heter D60 och bygger till mycket stor del på teknik från sina företrädare. Fortfarande finns bara tre fokuspunkter och det rör sig fortfarande om en CCD-sensor på 10,2 Mpix. Känsligheten går att ställa mellan ISO 100 och 1600 samt ett HI 1-läge som motsvarar ISO 3200. För att få bukt med problemet att det kommer in damm och andra små partiklar i kameran har man nu utrustat den med dammborttagning. Nytt är även att man nu säljer kameran ihop med ett objektiv som har inbyggd bildstabilisering. Kitobjektivet är numera Nikkor 18-55 3,5-5,6 VR. Fördelen med att ha stabiliseringen i objektivet är att även sökarbilden blir stabiliserad vilket gör att man har nytta av det hela tiden, störst är vinsten på långa teleobjektiv som är svåra att handhålla i normala fall.
Riktpriset för D60 är straxt över 7 000 kronor.

Sammantaget så är det fyra tämligen jämlika kameror som har släppts, samtliga innehåller de funktioner som en förstagångsköpare kan tänkas behöva till ett relativt lågt pris. Priserna kommer troligen i vanlig ordning att sjunka med någon tusenlapp ett par månader efter lanseringen. Värt att notera är att alla modeller erbjuder bildstabilisering, antingen i optiken eller i kamerahuset, och att dammborttagning nu har blivit standard på dessa kameror. Vad det gäller optikutbud så har Canon och Nikon fortfarande ett visst övertag om man inte vill köpa objektiv från tredjepartstillverkare som Sigma, Tokina och Tamron.

Vad tror ni kommer att hända på kameramarknaden under det närmaste året och vad funderar ni själva på att köpa den närmaste tiden? Fortsätt gärna diskussionen i nyhetstråden nedan.