Tidigare i veckan släppte Canon två nya modeller i proffsklassen och mellanklassen med EOS 1Ds Mark III och EOS 40D. Idag svarade Nikon genom att tillkännage de sedan länge efterlängtade modellerna D3 som riktar sig till professionella fotografer, främst inom sport och nyhetsrapportering, samt D300 som riktar sig mot såväl yrkesfotografer som vanliga användare med mycket höga krav på utrustningen.

Båda dessa modeller har föregåtts av många rykten och det dröjde ända fram tills tidigt i morse innan det var helt säkert vad specifikationerna skulle bli.

Nikon D3 kommer att bli Nikons första digitalkamera med sensor i fullformat som motsvarar vanlig 35mm film. Sensorn som sitter i D3 mäter 36x24 millimeter har en upplösning på 12,1 megapixlar (4256 x 2832 pixlar i 3:2-läge) vilket med god marginal är fullt tillräckligt för de flesta användningsområden. För att behålla kompatibiliteten med Nikons DX-optik som är anpassad för deras övriga digitala systemkameror finns ett beskuret läge där bara en del av sensorn används vilket ger 5,1 megapixlars upplösning och något högre bildfrekvens, 11 bilder per sekund jämfört med 9 bilder per sekund i full upplösning.

Något som många kommer att uppskatta är den avsevärt förbättrade brusprestandan och dynamiken. Känsligheten är valbar mellan 200 och 6400 iso i standardläget, till detta kommer ett LO-läge som motsvarar iso100 samt HI1 som motsvarar iso12800 och HI2 som motsvarar iso25600. Detta kommer att möjliggöra fotografering under mycket dåliga ljusförhållanden utan behov av varesig blixt eller stativ. Några testbilder har ännu inte publicerats men av vad som har visats för pressen rör det sig om imponerande låga brusnivåer.

Autofokussystemet är helt nytt i D3 och heter Multi-CAM 3500FX. Totalt finns 51 fokuspunkter som går att använda var och en för sig eller i valbara grupper. Nytt är även att autofokusen kan justeras individuellt för upp till 20 olika objektiv.

Display på baksidan av kameran har blivit större och har nu fått vga-upplösning och LiveView vilket ger möjlighet att använda bildskärmen för att komponera sin bild. Något som är värt att notera är att man fortfarande har autofokus när LiveView används. Ytterligare nya funktioner som kommer att vara mer eller mindre användbara är hdmi-utgång och möjlighet till trådlöst nätverk.

Nikon D300 är en mer eller mindre direkt uppföljare till nuvarande D200 som har rönt mycket stora framgångar för Nikon. D300 kommer till skillnad från D3 att behålla Nikons DX-format på sensorn, det vill säga 24x18 millimeter vilket ger en brännviddsförlängning på 1,5 gånger. Upplösningen är 12,3 megapixlar vilket ger bilder i formatet 4288 x 2848 pixlar med upp till sex bilder per sekund.

Jämfört med D200 har den förbättrats på en mängd punkter och många egenskaper är direkt ärvda från storebror D3. Bland annat återfinns samma autofokussystem och LiveView-funktionen på displayen. Känsligheten är valbar mellan iso200 och iso3200 tillsammans med ett LO-läge som motsvarar iso100 och ett HI-läge som motsvarar iso6400.

Förutom kamerahusen släpper Nikon även fem nya objektiv. Tre av dessa är fasta teleobjektiv, närmare bestämt 400/2,8, 500/4 och 600/4. Samtliga har Nikons egna bildstabiliseringssystem VR. Utöver dessa släpper Nikon en vidvinkelzoom 14-24/2,8 och en normalzoom 24-70/2,8. Gemensamt för alla objektiven är att de är riktade mot professionella användare och har en prislapp som är satt därefter. Teleobjektiven kommer med stor sannolikhet att kosta någonstans runt hundratusenkronorsstrecket och vidvinkel/normalobjektiven kommer att kosta någonstans nära 20 000 kronor.

Priserna för kamerahusen är inte fastställda ännu, men omräknat till svenska kronor från euro blir priserna straxt under 20 000 kronor för D300 och någonstans runt 50 000 kronor för D3.

Läs mer om de nya kamerorna på www.nikon.se.