Efter förhandlingar och nytt kapital lyckades den svenska chassitillverkaren Louqe komma tillbaka från en konkurs. Louqes vd Patrik Michalski förklarar att bolaget har en ny strategi som han kallar Crawl, walk, run vilket innebär att de sakta ska jobba mot att bli ekonomiskt stabila.

Louqe-8.jpg

Patrik Michalski, vd för Louqe.

– Nu har vi fått igång webbshopen igen för att få in ett kassaflöde, nästa steg blir att lansera Ghost R1, säger han.

Patrik Michalski bekräftar att Louqe försattes i konkurs i februari, efter en lång period med en pressad ekonomi som förvärrades efter att bolaget fick verksamhetsstopp i november. Efter konkursen lyckades bolaget förhandla med konkursförvaltaren om en nystart genom att få in kapital från olika investerare.

– När vi började om så var det en mindre del av det tidigare investeringskollektivet som sköt till mer kapital. Idag är vi fem ägare, säger Patrik Michalski.

Louqe-chefen erkänner att bolaget gjort en del misstag.

– När vi utvecklade Raw fokuserade vi mycket på turneringsaktörers behov. Vi var måna om att slå oss in på den marknaden och få in våra datorer på ESL och Dreamhack – vilket vi fick. Den gemene kundens behov blev lidande med relativt höga produktionskostnader som resultat, säger han.

En ny begynnelse

Louqe började utveckla Ghost R1 under 2021 tillsammans med en extern investerare som inte längre är kopplad till företaget. Investeraren ställde krav på chassit som fördröjde utvecklingen och tillsammans med Louqes pressade ekonomi blev det för mycket. När bolaget fick verksamhetsstopp pausades chassits utveckling. Vilket företag som gjorde investeringen vill Louqe inte uppge.

– De har hoppat av samarbetet nu på grund av en omlagd strategi att vara plattformsoberoende. Om de i framtiden återgår till ett PC-fokus så är vi deras förstahandsval för en partner, säger Michalski.

Patrik Michalski bekräftar att Ghost R1 nu är "färdig till 99 procent". Inget lanseringsdatum är ännu satt men enligt Louqe-chefen kommer de att börja levereras kvartal tre. Chassits pris är preliminärt satt på 239 USD vilket motsvarar runt 2 600 kronor. Mot slutet av året ska företaget släppa tillägg som en glasgrill samt en fläktplattform som ska tillåta andra konfigurationer.

– Eftersom R1 ingår i Ghost-familjen ska det vara mer entusiastfokuserat och det ska finnas vissa möjligheter för att göra det mer personligt med olika tillägg, säger Patrik Michalski.

Louqe har även påbörjat utvecklingen av ett helt nytt chassi under arbetsnamnet RS1. Till skillnad från Ghost R1 är RS1 helt i Louqes egna regi. Chassit är fortfarande i ett tidigt utvecklingsstadie och en prototyp ska vara färdig först under årets fjärde kvartal. RS1 kommer att ha liten formfaktor ITX med en volym på 15 liter.