Streamingjätten Roku erbjuder TV-ägare möjlighet att titta på streamat innehåll via TV-kanaler och med streamingstickor och TV-apparater av olika slag, med varierad grad av reklam. Företaget anser att det finns utrymme att visa mer reklam och utforskar nu möjligheten att visa reklam på sina TV-apparater när du pausar tittandet på andra streamingtjänster eller tar en paus från spel.

Företaget har lämnat in en patentansökan där processen beskrivs mer i detalj. Kortfattat handlar det om att när du pausar en film eller serie i en streamingtjänst, eller trycker på pausknappen när du spelar spel, tar Roku över skärmen och visar reklamsnutt.

Patentet beskriver att TV-apparaten ska kunna känna igen när du som användare inte använder extern streamingtjänst eller spelkonsol aktivt genom att läsa av bildrutor som skickas till panelen. När enheten upptäcker att du tar spelpaus kan Roku-enheten byta kanal på TV:n och visa reklamen. Till stor del verkar detta vara möjligt via protokollet HDMI-CEC som låter enheter inkopplade i TV:n prata med varandra, vilket bland annat kan användas för att automatiskt starta TV:n när du börjar strömma saker till en Chromecast. Protokollet går dock att stängas av, vilket kan vara ett bra alternativ för framtida Roku-användare.

Givetvis betyder inte Rokus patentansökan att företaget faktiskt kommer utnyttja möjligheten, men om det sker lär reklambaserade störningsmomentet som erbjuds vara nog för att lägga Roku-enheter som kopplats till TV:n på hyllan.

Äger du någon Roku-enhet?