I slutet av förra veckan släppte MSI sin handhållna speldator Claw, unik på en marknad som idag fylls av olika mer eller mindre liknande produkter som alla drivs av AMD-kretsar.

MSI Claw säljs i två modeller med antingen Core Ultra 5 eller Core Ultra 7, den senare med möjlighet att uppgradera lagringen från 512 GB till 1 TB. Skärm och övriga specifikationer är samma. Båda finns att förbeställa i ett antal butiker, och MSI:s egen onlinebutik har börjat sälja den billigare modellen.

I Sverige har den dykt upp hos Proshop och Elgiganten. Elgiganten räknar med att få den i lager till 15 april, men Proshop listar den som tillgänglig från leverantör på 3–4 dagar och i eget lager 13 mars. Det gäller även Core Ultra 7-modellen. Priserna är samma i båda butikerna: Strax under 10 000 kronor med Ultra 5 och 11 500 kronor med Ultra 7.

Tester utförda på testexemplar av speldatorn har visat att den kan få problem att mäta sig med de bästa AMD-utrustade modellerna, som ROG Ally. Intels Meteor Lake-kretsar har stått sig bra i jämförande tester med AMD:s senaste, men det är vid maximal effekt och en liten handhållen speldator har varken batterikapacitet eller värmeavledningsförmåga nog att dra 28 watt hela tiden.