Microsoft hade ett rekordartat kvartal under fjolårets sista månader. Det visar bolagets senaste kvartalsrapport, som pekar på bolagets köp av speljätten Activision Blizzard för 69 miljarder dollar som en drivande faktor.

Intäkterna från Microsofts gamingtjänster utgjorde en tredjedel av bolagets totala intäkter förra kvartalet, med sina 7.1 miljarder dollar. Det är en ökning med 49 procent från samma kvartal under föregående verksamhetsår. På så vis har Microsofts Gamingtjänster nu seglat förbi Windows och positionerat sig som bolagets tredje största intäktskälla, bakom Office-tjänsterna.

Men det var ingen dans på rosor. På grund av transaktions- och integrationskostnader relaterade till Activision Blizzard-affären gick de med en initial förlust på 440 miljoner dollar. Rapporten kommer även en vecka efter att speljätten sagt upp 1900 medarbetare som del av en omorganisering i Microsofts regi. Medarbetare hos Microsofts andra dotterbolag, såsom ZeniMax och Xbox kan också påverkas av omorganisationen.

Enligt uppgifter lika nya som rapporten har Acitivsion Blizzard valt att släppa ännu mer personal. Denna gång är det en "väsentlig del" e-sportsavdelningen ska få lämna.