När Windows kraschar och visar en så kallad blåskärm kan systemet inte köra vidare och datorn måste starta om för att komma på rätt köl igen. För att hjälpa utvecklare med felsökning försöker Windows kärna ta reda på vad som orsakar en krasch, och ett sätt är genom att tala om för drivrutiner att systemet har kraschat och låta dem nollställa hårdvaran de kontrollerar till ett känt tillstånd.

Det innebär att drivrutinen fortfarande kan köra en del kod efter att systemet egentligen har kraschat. I vanliga fall används det för att skicka användbara uppgifter om vad drivrutinen höll på med vid kraschen, men en utvecklare som på Github kallar sig NSG650 har utnyttjat det i en experimentell drivrutin som inte bidrar med några funktioner till Windows utan istället startar en RISC-V-emulator som kör Linux när Windows får blåskärm.

Emulatorn är mycket begränsad och kan inte göra speciellt mycket, skriver Tom's Hardware. Det går till exempel inte att radera inskrivna kommandon med backsteg och inga kortkommandon fungerar. Eftersom det är en emulator har den inte tillgång till någon hårdvara som nätverkskort, och skärmen visar bara 640 × 480 pixlar med 16 färger (4 bitar alltså). Tyvärr fungerar drivrutinen dessutom bara på datorer där Windows har installerats med BIOS-kompatibilitetsläget och inte som vanligt på moderna datorer med UEFI.

Hela Linux-systemet laddas som maskinkod från en fil på cirka 20 MB, men själva emulatorn mini-rv32ima ryms på omkring 400 rader kod som är så grundläggande att den inte har några som helst kopplingar till kodbibliotek, inte ens libc som används i nästan alla C-program.