I september 2021 meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att alla 2G- och 3G-nät i Sverige ska avvecklas. Beslutet tas i samråd med Sveriges telekomoperatörer för att kunna bana vägen för ännu bredare utbyggnad av de dominerande 4G- och 5G-näten. Operatörerna menar att det inte bara är antal användare som varit en faktor, utan även att 4G- och 5G-näten levererar högre kvalitet och samtidigt förbrukar mindre energi.

De fyra stora operatörerna i Sverige har meddelat att 90 procent av deras kunder har redan abonnemang för 4G- och 5G-nät, men avvecklingen sker inte helt utan konsekvenser.

2G- och 3G-näten har använts i senare år för att styra maskiner, såsom övervakningskameror och larmtjänster, på distans. 3G har levt vidare och täckt taltjänster för äldre telefoner. Vissa fordon, i exempelvis kollektivtrafiken, kan också påverkas ifall fordonen har modem kopplade till 3G-nät.

“Många bilar med modem som automatiskt ringer SOS vid krasch kommer sluta fungera. Här kan man ju tycka att biltillverkarna borde ha ett ansvar, men de tycks inte ha tänkt framåt. Det är EU-krav på att nya bilar ska ha ett sådant system. Däremot kanske det inte är krav på att de ska fungera?” – Pirum på SweClockers forum.

Däremot finns det vissa som inte oroar sig lika mycket. Andra medlemmar i SweClockers forum tycker att 2G är för långsamt och inte kommer saknas då man som minst behöver 3G för att ta samtal och surfa samtidigt.

För privatpersoner är konsekvenserna något mildare. PTS och Konsumentverket uppmanar alla som fortfarande använder 2G- eller 3G-nät för sin teknik att övergå till routrar som är kompatibla med 4G eller 5G. Enligt EU:s regler ska alla bilar vara utrustade med en eCall-funktion för nödfall, sedan 1 april 2018. Trygghetstelefoner som använder 2G-täckning kan fortfarande användas, beroende på vad ansvarig kommunen bestämmer, enligt Telia.

Avvecklingen började redan 2021 med Tele2 och Telia som kommit längst hittills. Alla fyra stora operatörer beräknas vara färdiga i sina respektive övergångar vid slutet av 2025. Avvecklingen är del av en större trend bland telekomföretag över hela Europa som gör sig av med de äldre näten.

Efter avvecklingen av 2G- och 3G-nät kan de här föremålen sluta fungera.

  • Larmtjänster, som inbrotts-, hemtjänst- och båtlarm.

  • Uppkopplade värmepumpar och varmvattenberedare.

  • Robotgräsklippare.

  • Fjärrstyrning av värme och belysning i sommarstugor.

  • 3G-videosamtal – exempelvis för döva.

  • En mängd enklare typer av mobiltelefoner, så kallade funktionstelefoner (feature phones).

  • Videoövervakning/åtelkameror.

Källa: PTS