Efter många års kampanjande för rätten att reparera har flera mobiltillverkare det senaste året valt att självmant börja göra det enklare att reparera, istället för att vänta på tvingande lagar som redan har börjat komma i olika länder. Google inledde till exempel förra året ett samarbete med Ifixit om att förse Pixel-ägare med reservdelar och reparationsguider, och nu släpper företaget flera uppdateringar som ytterligare ska underlätta för användare vars telefoner kan ha hårdvaruproblem, rapporterar The Verge.

Ett nytt inbyggt diagnostikverktyg har lagts till och är tillgängligt i alla länder där Pixel-telefoner säljs. Applikationen finns enbart på engelska. Den går inte att hitta i någon meny, utan aktiveras genom att skriva in *#*#7287#*#* i telefonapplikationen och trycka på ringknappen. Med applikationen kan användare köra en fullständig kontroll av alla funktioner eller bara enstaka, om det till exempel bara är kameran eller NFC-anslutningar som strular.

Google släppte också nyligen ett ”reparationsläge” som användare kan aktivera innan de lämnar in en telefon på lagning. Det ser till att servicetekniker kan starta och kontrollera att hårdvaran fungerar som den ska, utan att behöva låsa upp telefonen. Samsung har haft en liknande funktion sedan 2021.

Till slut har Google börjat publicera nya, enklare reparationsmanualer. Först ut är manualer på engelska och franska för Pixel 8, Pixel 8 Pro och Pixel Fold, men fler modeller och språk är på väg.