Under förra månaden avtäckte Sony en krympt version av sin spelkonsol Playstation 5. På menyn stod lägre vikt, nättare yttermått samt möjligheten att komplettera den digitala versionen med en optisk skivläsare vid ett senare tillfälle. Den nya konsolen har inte hittat ut i handeln, men redan nu har Youtube-kanalerna Linus Tech Tips och Dave2D fått tag på varsitt exemplar och plockat isär dem.

ps5_optical_1.jpg

Den optiska enheten går att avlägsna utan verktyg. Bildkälla: Dave2D

ps5_optical_2.jpg

Den använder även ett proprietärt gränsnitt. Bildkälla: Dave2D

Med de yttre plastplanelerna borttagna står det klart att den optiska skivläsaren är väldigt lätt att avlägsna och installera. Denna är helt verktygsfri och hålls på plats med en liten plastsäkring på ena sidan – något som gör det till en enkel historia att lyfta ur den. Skivläsaren ansluts till moderkortet med hjälp av en proprietär kontakt med ett hittills okänt gränssnitt.

ps5_ssd_1.jpg

Det är fortfarande enkelt att installera mer SSD-lagring. Bildkälla: Dave2D

ps5_ssd_2.jpg

Under luckan finns det plats för M.2-baserade lagringsenheter. Bildkälla: Dave2D

Likt tidigare revisioner av Playstation 5 är det enkelt att komplettera med mer SSD-lagring utöver de 1 TB som sitter fastlödda på moderkortet. Genom att avlägsna en skruv kan man plocka bort en täckplåt som gömmer lagringsplatsen, vilken har stöd för PCI Express 4.0-baserade M.2-enheter med en maximal längd om 110 mm. Utrymmet är även nog för att bestycka dessa med en kylfläns.

ps5_fan.jpg

En ny radialfläkt från Foxconn med 19 blad används. Bildkälla: Dave2D

Precis som tidigare versioner av Playstation 5 används en rejäl radialfläkt för att hålla konsolen kyld. Både Linus Tech Tips och Dave2D:s exemplar var bestyckade med en fläkt från Foxconn med 19 blad, vilken av allt att döma inte har brukats tidigare av Sony.

ps5_backplate.jpg

Baksidan av moderkortet är bestyckad med en mindre kylfläns med värmeledningsrör. Bildkälla Dave2D

ps5_backplate_2.jpg

Värmeledningsröret flyttar värmen från moderkortets strömförsörjning. Bildkälla: Dave2D

Baksidan av moderkortet är bestyckad med en metallplatta, vars syfte är att avleda värmen från bland annat systemkretsens minneskretsar. Denna ackompanjeras av en mindre kylfläns med tillhörande värmeledningsrör som tar hand om den särskilt varma strömförsörjningen som sitter på moderkortet. Kylflänsen är placerad så att konsolens fläkt kan trycka luft genom denna.

ps5_heatsink.jpg

Kylningen till systemkretsen är kompakt men tätt packad. Bildkälla: Dave2D

ps5_heatsink_2.jpg

Sony fortsätter att använda flytande metall för maximal värmeöverföring. Bildkälla: Dave2D

Kylningen till systemkretsen består av två relativt små men tätt packade kylflänsar. Dessa är kopplade till kylplattan som sitter mot kretsen med hjälp av totalt fem värmeledningsrör, det vill säga en mer än tidigare Playstation 5-revisioner. Sony fortsätter även att använda sig av flytande metall mellan kylplattan och systemkretsen för att maximera värmeöverföringen mellan dessa.

ps5_linus_sound.png

Den nättare Playstation 5-modellen låter lika mycket som den stora. Bildkälla: Linus Tech Tips

När det kommer till ljudnivå konstaterar både Linus Tech Tips och Dave2D att den nättare versionen av Playstation 5 låter ungefär lika mycket som den större varianten under belastning. Detsamma gäller effektuttag, där detta är i princip identiskt mellan de två enheterna – något som tyder på att det inte skett någon förändring i tillverkningsteknik när det kommer till systemkretsen.

ps5_die_measure.png

Playstation 5 Slim använder samma krympta systemkrets som tidigare. Bildkälla: Linus Tech Tips

Linus Tech Tips plockade fram skjutmåttet för att bekräfta att det rörde sig om samma krets, och mycket riktigt var dimensionerna samma som för den krympta 6 nanometers-kretsen som tog plats i den sista stora Playstation 5-versionen som släpptes. Utan snålskjuts från en mer energieffektiv krets innebär det att Sony verkar ha gjort ett bra jobb med den nya kompakta kyllösningen, då den tycks prestera likvärdigt med den stora varianten.

Den mer kompakta versionen av Playstation 5 kommer att rullas ut i handeln successivt under de kommande månaderna, där vissa regioner i världen prioriteras. På sikt kommer de nya nättare modellerna att ersätta de större.