Apple har rönt stora framgångar med sin satsning på egenutvecklade systemkretsar för sina Mac-datorer, där processordelen i dessa baseras på en ARM-arkitektur snarare än x86. ARM-satsningen för Microsofts operativsystem Windows går dock desto trögare, där det främst är Qualcomm som legat i bräschen för att ta fram kretsar för ändamålet. Nu ser det dock ut som att två stycken nya spelare ansluter sig till leken att ta fram ARM-processorer för PC-marknaden.

Enligt en ny rapport från Reuters arbetar både Nvidia och AMD i det dolda på ARM-baserade systemkretsar ämnade för konsumentdatorer, där dessa kan komma att lanseras så tidigt som år 2025. Nvidia är inga nybörjare när det kommer till ARM-baserade kretsar, sett till bolagets Tegra-familj samt "superkretsen" Grace Hopper, men ingen av dessa har tagits fram med ändamålet att hamna i konsumentklassens bärbara datorer.

Rapporten gör även gällande att Microsoft i dagsläget har ett exklusivitetsavtal tillsammans med Qualcomm när det kommer till att ta fram systemkretsar för Windows on ARM. Inför att detta avtal löper ut under 2024 ska Microsoft ha kontaktat flertalet aktörer, däribland Nvidia och AMD, för att uppmuntra dessa att ta fram kretsar för Windows-datorer – detta då bolaget känner en press från Apple som fortsätter ta marknadsandelar gällandes bärbara datorer.

Kompetenta systemkretsar är dock bara en del av ekvationen som behövs för att göra ARM på Windows till en framgångssaga. Själva mjukvarubiten i operativsystemet är en minst lika viktig del av historien, då merparten av programvarorna som körs under Windows fortfarande är skrivna för x86-processorer. Då det fortfarande är några år kvar innan de påstådda ARM-kretsarna från Nvidia och AMD dyker upp i handeln finns det dock goda chanser för Microsoft att ta fram ett kompetent översättningslager mellan teknikerna i stil med Apples Rosetta 2 tills dess.