Det har varit minst sagt annorlunda år för hemelektronikåterförsäljarna. Ovissa tider troddes påverka försäljningen negativt, men med facit i hand blev svaret en rekordartad fart på PC-försäljningen. Men sedan dess har det varit utmanande på andra sätt.

Med en ekonomisk dipp för hela samhället, som dessutom präglas av inflation och höga räntor för hushållen. Utöver det är dollarkursen fortsatt väldigt hög, och det påverkar så klart också prisläget i butik.

inet-press-erik-wickman-logo3.jpg

Erik Wickman, VD på Inet

– Vi är i en lågkonjunktur där det inte är feststämning för konsumenterna längre. Det märker vi, säger Erik Wickman, VD på Inet.

Men trots det har året varit bättre än befarat, och det förklarar han med att Inets kunder är annorlunda, på ett bra sätt.

– Fördelen för oss är att vi har många entusiastkunder. Om man har något som hobbyintresse är man ofta mer benägen att lägga pengar på det.

Det är tydligt att kunderna är mer påverkade nu i sina inköp, och mer noggranna med att göra en bra deal.

Komponentbristen påverkade efterfrågan

Bristen på komponenter påverkade också marknaden och efterfrågan, enligt Erik Wickman.

– Det finns ett uppdämt behov. Priserna pressades upp på grund av komponentbristen. Då var det många som avvaktade när priserna var för höga. Komponenter har gått jättestarkt under 2023 och det har dessutom varit många spännande lanseringar, säger han och tror att komponentpriserna har slagit i taket.

– Vi har nått toppen. Det känns som det är på väg tillbaka och vi har ingen bristsituation längre. Att man kan köpa Playstation 5 på Ica Maxi är talande för att bristen är över.

Men bortom komponenterna märks det att priserna har stigit med cirka 20 procent på några år.

– Det är tydligt att kunderna är mer påverkade nu i sina inköp, och mer noggranna med att göra en bra deal. De breda retailprodukterna är mer påverkade. Här väljer nog många att använda sina produkter längre om man verkligen inte behöver byta, säger Erik Wickman och konstaterar att det påverkar planeringsarbetet också.

– Vi har fortfarande mycket lager. Det gör att vi som återförsäljare blir mer försiktiga med att inte lägga för stora ordrar. Så det kommer vara mer konkurrens om kunderna och mer kampanjpriser.

Även avtryck hos Elgiganten

Niclas Eriksson, VD på Elgiganten, säger också att de kärvare ekonomiska tiderna ger avtryck i butiken.

niclas eriksson.jpg

Niclas Eriksson, VD på Elgiganten

– Både ja och nej, säger han och syftar på att det funnits tydliga säsongsvariationer.

– Sommarmånaderna var lite försiktigare än det vi sett förut. Vi såg att den delade plånboken drabbat sällanköpshandeln hårdare. Under sommaren lade man mer pengar på konserter, resor och biobesök än vad som tillföll handeln, men nu under hösten har handeln återhämtat sig lite.

Han säger att efterfrågan ligger lite bättre i fas nu, och att Elgiganten ligger i linje med fjolårets försäljning.

– Alla har anpassat sig lite till nuvarande situation. Marknaden är försiktigare men den faller inte utan det är mer en återgång till normala nivåer. Elektronikhandeln ser ut att landa där den brukar, med ungefär 2,7 procents tillväxt per år.

Vilka produkter är det som går bra?

– Vi ser att hemmet får mer plats. Det som har haft fin utveckling under hösten är framför allt kökssidan, vitvaror och andra hemmaprodukter. Stora tv-apparater har utvecklats fint. Det är lite tuffare på datasidan. Från gaming till laptop, desktop och skärmar. I och med att vi hade en extrem ökning under pandemin så det sätter sina spår på utbytesfrekvensen.

Så sällanköpshandeln blivit ännu mer präglad av att det köps sällan?

– Man vet vad ekonomin tillåter och inte. De värsta osäkerheten är borta även om ekonomin är ansträngd. Sedan har originalpriset man tänkt sig blivit dyrare. Det vi ser är att man väljer en annan värdering i teknik och prestanda, där värderingen av varumärke och prestanda har ändrats mot pris.

Så folk väljer att köpa billigare prylar?

– Inflationen påverkar nödvändigtvis inte själva utgiften. Snittpriserna i sig minskar inte så då väljer man en annan produkt istället.