Det svenska sandbox-spelet Minecraft har en blygsam bakgrund. Det letade sig ut för första gången under 2009, då under Markus "Notch" Perssons regi, och sedan dess har den kubformade världen hunnit roa många. För några dagar sedan presenterade numera Microsoft-ägda Mojang försäljningssiffror i samband med Minecraft Live 2023 och att det fortsatt är en storsäljare går det inte att neka till.

Totalt har Minecraft nu sålts i över 300 miljoner exemplar. Siffrorna omfattar försäljning globalt över flera plattformar och versioner, men i relation till Sveriges befolkning skulle det betyda ungefär 30 Minecraft-exemplar per person. Det resulterar i en överlägsen förstaplats som världens mest sålda spel, åtminstone enligt Mojang.

Åsikterna kring huruvida vem som bör räknas som etta går isär något, eftersom The Tetris Company redan år 2014 uppgav att de sålt över 400 miljoner exemplar av klassikern Tetris i mobilspelsformat. Utanför mobilspelssfären är ledningen däremot tydligare.

Närmast på andraplats är nämligen Grand Theft Auto V, med 185 miljoner sålda exemplar. Nintendos Wii Sports ligger även det högt på listan, med strax över 80 miljoner sålda spel, men den siffran får en rejäl skjuts av att spelet följde med i princip varenda Nintendo Wii-konsol i flera år. Även Bethesdas The Elder Scrolls V ligger i topp, med över 60 miljoner exemplar.