Den amerikanska skattemyndigheten Internal Revenue Service (IRS) har granskat Microsoft under en längre tid. De har då funnit att företaget är skyldiga miljarder i restskatt för åren 2004 till 2013, rapporterar bland annat Engadget. Orsaken är att det amerikanska skatteverket inte är nöjda med hur Microsoft allokerat vinster internationellt. Enligt IRS handlar det om cirka 29 miljarder amerikanska dollar vilket motsvarar ungefär 316 miljarder svenska kronor. Sedan kommer det även tillkomma en extra slant för "straffavgifter och räntor."

Mer specifikt gäller det en vanlig praxis som kallas internprissättning och handlar om vad man betalar för gränsöverskridande transaktioner. Detta gör det möjligt för företag att fördela vinster och utgifter mellan sina verksamheter i olika regioner. Kritiker hävdar dock att detta är ett sätt för företag att rapportera lägre inkomst i länder med hög skatt och tvärtom. Det kan också innebära att länder där Microsoft har verksamheter tappar skatteintäkter från företaget.

I ett blogginlägg förklarar Microsoft mer kring den amerikanska skattemyndighetens revision. Där säger de bland annat att många stora, multinationella företag använder sig av denna typ av kostnadsdelning eftersom det "speglar verksamhetens globala karaktär," och att man jobbat med skattemyndigheten i över ett decennium för att svara på frågor om hur deras vinster allokeras. Vidare säger Microsoft också att man betalat de skatter företaget är skyldiga i USA och resten av världen.

Microsoft säger att de kommer bestrida IRS beslut och kommer gå till domstol om de inte kommer överens med skatteverket om en lösning.