Meta och dess dotterbolag klassades officiellt som grindvakter under EU:s rättsakt om digitala marknader (DMA) förra veckan. Redan nu syns spår av att åtminstone Whatsapp-utvecklarna är igång med utvecklingen av tekniker för att öppna applikationen för kommunikation till och från andra meddelandeplattformar.

WA Beta Info har hittat kod i den senaste betaversionen av Whatsapp för Android som visar en ny sida i appen kallad ”tredjepartschattar”. Det finns än så länge ingen länk till den i applikationen och sidan är tom. Det är dock ingen långsökt gissning att den kommer innehålla meddelanden till och från kontakter på andra nätverk, som exempelvis Signal och Telegram, förutsatt att utvecklarna av dessa tjänster lägger till sådan kompatibilitet.

Att öppna meddelandeapplikationer är ett av kraven under den nya lagen som Meta och andra företag måste följa från och med mars nästa år. I den första omgång företag och tjänster som är klassade som grindvakter under DMA är det bara Metas tjänster Whatsapp och Messenger som ligger i den kategorin. Apples Imessage är tillsvidare inte inkluderad, men kan bli det efter en utredning. Andra alternativ som Telegram, Signal, Viber och Line har inte tillräckligt många användare för att klassas som grindvakter.

Kravet på att öppna Whatsapp och Messenger innebär att utvecklarna av mindre meddelandetjänster ska ges en möjlighet att lägga till stöd för att skicka till och ta emot meddelanden från kontakter på Whatsapp och Messenger. Det har diskuterats hur det ska gå till i praktiken, där ett förslag som cirkulerat är att använda Matrix-protokollet. Det möjliggör redan idag plattformsöverskridande kommunikation och har stöd för totalsträckskryptering och andra viktiga funktioner.