2021 blev ett rekordår för elektronikbranschen, men säg den lycka som varar. Under 2022 backade istället hela branschen och den trenden fortsätter in i första halvan av 2023. I Elektronikbranschens Snabbindex för hemelektronik pekar samtliga kategorier spikrakt nedåt, än mer än föregående år.

63bdb746-3cef-4ccd-b8ce-efa701a5e0a7.jpeg

De två undantag som existerar är större TV-apparater som ligger kvar på samma nivåer som under samma period förra året och ljudutrustning som istället ökar med tre procent.

Pernilla Enebrink, VD för Elektronikbranschen menar att till och med för mobiltelefoner som vanligtvis är konjunkturokänsliga noteras det en minskad försäljning med 14 procent sett till antal sålda enheter.

Pandemieffekten i kombination med konsumenternas svåra ekonomiska läge påverkar branschen kraftigt. Vi ser minskad försäljning inom nästan alla produktgrupper – Pernilla Enebrink, VD Elektronikbranschen

Det största tappet har skett för datorer som backat hela 35 procent. En stor mängd av ökningen under tidigare år blev en naturlig följd av att mångas arbeten flyttades till hemmet och därmed ökade behovet av arbetsutrustning hemma.

Mindre fokus på underhållning

En stor del av konsumtionen av hemelektronik under pandemiåren tillskriver Enebrink även viljan hos konsumenterna att förgylla tiden som till stor del tillbringades i hemmet. Andra kategorier som ser en kraftig minskning från föregående år är spelkonsoler som backar 19 procent, surf- och läsplattor som ser en minskning på 23 procent samt kameror som står för en minskning på 30 procent.

Huruvida branschen kommer att återhämta sig den närmsta tiden får framtiden utvisa. Men tydligt är att rådande världsläge snabbt vänt på steken för återförsäljarna.

Har dina inköp minskat det senaste året? Kommer du hålla hårdare i pengarna även när det ekonomiska läget vänder? Diskutera i tråden!