Intresset för maskininlärning och artificiell intelligens (AI) har skjutit i taket det senaste året och så också intresset för hårdvaran som bäst kan hantera de tunga beräkningarna. Nvidia ligger i framkant på den fronten men kan inte möta kundernas behov, varför bolagets produkter i högsta grad blivit hårdvaluta. Nu ger Reuters ett exempel på just detta, när molntjänstföretaget Coreweave använder Nvidia-signerade grafikkretsar som säkerhet (eng. collateral) vid ett stort lån.

För att kunna investera i nya datacenter och mer beräkningshårdvara från Nvidia skramlar Coreweave ihop 2,3 miljarder USD, motsvarande omkring 24 miljarder kronor. Att företaget sitter på stora mängder av Nvidias AI-fokuserade H100-kort och HGX-superdatorsystem är argumentet som får finansiärerna att öppna plånboken, vilket är kvitto på hur eftertraktad hårdvaran är. Enligt Coreweave är detta sätt att låna pengar väldigt kostnadseffektivt.

Coreweaver strategi är däremot inte nödvändigtvis tillgänglig för andra molntjänstföretag. Företaget har nämligen dels fått ett rejält uppsving under den pågående AI-boomen, tack vare infrastruktur särskilt anpassad för generativ AI. Dels har Coreweave exklusiv tillgång till Nvidia-produkterna, något som enligt Wccftech är resultat av privata relationer med grafikjätten.

På så sätt får Coreweave en klar fördel mot betydligt större konkurrenter som Amazon, som satsar på att utveckla egna, ändamålsenliga kretsar vid sidan av att dammsuga marknaden efter hårdvara från andra tillverkare. Med Nvidia som herre på täppan och med en monopolliknande position är det avslutningsvis tydligt att de har stor makt över både konkurrens och prissättning.