För cirka en månad sedan röstade EU ja till ett nytt ramverk för batterier, som ska modernisera lagar från tillverkning till hantering och slutligen hantering av uttjänta batterier. Nu har förslaget passerat ytterligare en milstolpe och får godkänt av Europeiska rådet.

EU röstar ja till krav på utbytbara batterier

Syftet med förändringarna är att göra batterier mer hållbara, både klimat- och funktionsmässigt, samt öka prestandan. Med det följer även ett nytt krav på att tillverkare måste designa produkter på ett vis som gör det enklare för konsumenter att själva byta batterier. Eftersom förordningen gäller alla batterier påverkar det således även alla batteridrivna elektronikprodukter, inklusive telefoner och bärbara datorer.

batteri1.jpg

I tillhörande grafik beskriver EU ett batteris livscykel, från utvinning till återvinning. Vänster kolumn beskriver nuläget, medan höger kolumn beskriver förändringarna lagpaketet innebär.

batteri2.jpg
batteri3.jpg
batteri4.jpg

Likt kravet på USB Type-C gäller regeln om utbytbara batterier för alla produkter som säljs inom EU – oavsett var produkten tillverkas. Det tvingar även stora aktörer som Apple och Samsung att följa reglerna, förutsatt att de vill fortsätta sälja sina produkter inom EU.

Europeiska rådets beslut avslutar processen och kvar är bara undertecknande från både rådet och Europaparlamentet. Det offentliggörs sedan i EU:s officiella tidning och träder i kraft 20 dagar senare. Kravet om batteribyte får dock en omställningsperiod och samtliga aktörer har på sig till år 2027 att anpassa sina produkter.