Vid lanseringen av Playstation 5 slog Sony på stora trumman för konsolens snabba SSD-enhet. Det belystes en omgång till med Ratchet and Clank: Rift Apart, när Insomniacs creative director Marcus Smith menade att spelets snabba skiften mellan olika scener "inte hade varit möjligt utan SSD-enheten i Playstation 5". Till PC ser det däremot ut att vara fullt möjligt utan – där listas mekanisk hårddisk som lägsta krav.

I ett numera borttaget blogginlägg på Steam avslöjar Nixxes, som ansvarar över att porta spelet till PC, de kommande systemkraven. För den som nöjer sig med lägsta möjliga inställningar tillsammans med 720p och 30 FPS går det att komma undan med en vanlig snurrdisk, även om SSD rekommenderas. Nyckeln till det ska därtill vara Microsoft Directstorage, där Ratchet and Clank: Rift Apart blir första spelet att implementera version 1.2 med grafikaccelererad dekompression.

f36be3238b080f7285f5c9e69dbe6f4d44718ae0.webp

Hela listan med systemkrav för Ratchet and Clank: Rift Apart.

Directstorage är ursprungligen ett lagringsgränssnitt för Xbox, som Microsoft sedan vidareutvecklat till Windows. Hittills är det bara ett spel som nyttjar det – Square Enix Forspoken – men utan den grafikaccelererade dekompression som tillkom förhållandevis nyligen. Bland den vanligaste typen av komprimerad data i spel är texturer och med den senare uppdateringen kan dekompressionen flyttas från processor till grafikkortet, för att faktiskt få de förbättringar i laddtider som tekniken utlovar.

Directstorage fungerar även med äldre lagringsenheter

Tekniken är främst framtagen för att bättre nyttja bandbredden moderna NVME-baserade SSD-enheter erbjuder, men det fungerar även med andra lagringsenheter. Enligt Nixxes är spelet utöver det utrustat med vad som benämns som adaptive streaming, vilket gör det möjligt att anpassa texturerna som strömmas efter den tillgängliga bandbredden. Tillsammans med Directstorage 1.2 ska det ge "bra flyt" även vid högre inställningar.

Det är dock sannolikt inte bara mjukvarumagi bakom det lägre kravet till PC. De ursprungliga påståendena om hur viktig konsolens SSD-enhet är för spelet har sedan dess bevisats vara något överdrivna. Flera tester, däribland från Digital Foundry, har tidigare konstaterat att Playstation 5-versionen av spelet klarar sig även med långsammare SSD-enheter än den konsolen är utrustad med.

Källa: The Verge