Nu kan vem som helst som känner sig lite våghalsig testa Microsofts nya AI-assistent för Windows 11, Windows Copilot. Bygge 23493 i Windows Insiders Dev-kanal har släppts och innehåller både assistenten och ett gäng andra kommande nyheter i operativsystemet.

Copilot är än så länge inte fullt fungerande men kan användas för att ändra en del systeminställningar, som mörkt/ljust läge och stör ej, ta skärmdumpar och en del annat. Den fungerar också som vanliga Bing-chattboten och kan bland annat summera en webbplats du har öppen och skapa text och bilder.

En annan kommande systemfunktion som ingår i betan presenterades tidigare i år: Inbyggt stöd för många fler arkivformat, inklusive de populära RAR- och 7zip-formaten. Användare kan helt enkelt högerklicka på en fil eller mapp och välja Komprimera med -> [valfritt format].

Ytterligare en efterlängtad nyhet är de nya volymkontroller som Microsoft också har visat upp under våren. Med dessa går det att individuellt ändra volym på enskilda program. Volymkontrollerna ligger under snabbinställningar till höger i aktivitetsfältet, men kan också öppnas med kortkommandot Windows + Ctrl + V.

Slutligen har Microsoft gjort en ny startsida för Inställningar som visar lite övergripande information och genvägar till de vanligaste inställningarna.

För att testa Insider-byggen av Windows måste du gå med i Insider-programmet och välja en kanal i Inställningar -> Windows Update -> Windows Insider Program. I det här fallet ligger nyheterna i Dev-kanalen du måste välja, vilket innebär att betaversionerna som installeras är lite mer grovhuggna och har fler buggar än alternativen Betakanal och Förhandsversion.