Under EU:s årliga mobilnätskonferens i Göteborg, där omkring 800 forskare deltar för att prata om nästa generations mobilnät 6G, säger flera av dem att de tror mobiltelefoner inom en snar framtid kommer ersättas av smarta glasögon.

Nokia: "Smarta telefoner del av användaren när 6G anländer"

Wen Tong, teknikchef för Huawei Wireless, säger att det går att föreställa sig att smarta mobiltelefoner försvinner om 3–5 år och att glasögon är framtiden. I en kommentar till DN säger även Ericssons forskningschef Magnus Frodigh att han tror att utvecklingen är på väg bort från en "smartphone-centrerad värld" till en som kretsar runt förstärkt verklighet, även känt som augmented reality (AR).

Med 6G vill vi knyta ihop den digitala och den fysiska världen. – Tommy Svensson, professor i kommunikationssystem på Chalmers

Stora företag som Meta, Microsoft och nu även Apple har alla presenterat hårdvara och planer bortom mobiltelefoner och inom områden som förstärkt verklighet och metaversum. 6G kan bli centralt för att möjliggöra det hela, med ett mål om att nå hastigheter på upp till 1 Tbit/s – 100 gånger snabbare än 5G-nätets teoretiska maxhastighet. För närvarande väntas 6G-nätet införas kring år 2030.

Källa: DN