Grafikkort av senare snitt ställer högre krav på tillhörande nätdelar, dels genom högre effektuttag, dels eftersom stora effekttoppar är vanliga. Med PCI Express 5.0 och ATX 3.0-standarderna tacklar nätdelstillverkarna detta och som del av uppdateringen finns 16-pinnarskontakten 12VHPWR, en kontakt som mött blandat mottagande. På den negativa sidan finns rapporter om smälta kontakter hos kraftfulla grafikkort, som nu utökas med en incident på nätdelssidan.

nätdel 12vhpwr.jpg

Närbild på den modulära kontakten på nätdelssidan. Bildkälla: Shiftyeyes67k på Reddit

Rapporten kommer från en Reddit-användare med det modulära nätaggregatet Be Quiet Dark Power 13 och ett Geforce RTX 4090 monterade i datorn. Användaren upptäckte den oönskade doften av bränd plast och hittade därefter en deformerad 12VHPWR-kontakt. Till skillnad från rapporterna om problem med kontakten ansluten till grafikkortet handlar det till synes om en enskild incident, men med ett uttalande till Tom's Hardware förklarar Be Quiet att de tar den på stort allvar.

Det här är ett unikt fall och vi har redan kontaktat kunden för att ta reda på mer. Eftersom vårt varumärke är känt för hög kvalitet tar vi detta på största allvar och har startat en utredning – Be Quiet via Tom's Hardware

När problem med 12VHPWR-kontakten hamnade under lupp i höstas konstaterade Nvidia att det rörde sig om ett 50-tal fall, med användarfel som gemensam nämnare. Med djupdykning i ämnet visade Gamers Nexus att en inte fullt intryckt kontakt samt kraftigt böjt kablage riskerar att framkalla härdsmälta. Det återstår att se om liknande slutsatser kan dras i det rapporterade fallet, eller om exempelvis tillverkningsfel ligger bakom.

Tilläggas bör dock att det inte nödvändigtvis finns fog för att omedelbart dra för stora växlar kring ATX 3.0-nätaggregat. Att som ägare av sådant nätaggregat och grafikkort se till till att kontakten är ordentligt ansluten i båda ändar och att intilliggande kablage inte är kraftigt böjt kan däremot vara rimligt. Klart är i alla fall att de rapporterade felen antyder att det finns förbättringspotential hos 12VHPWR-standarden.