Google avtäcker sin nya mjukvara Project Gameface, som gör det möjligt att styra spel med bara ett ansikte. Enligt Google själva är projektet ett samarbete med spelstreamern Lance Carr, även känd som "GimpyG", som har en muskeldystrofi som innebär begränsad rörlighet.

Carr förlorade under slutet av 2021 sin särskilda datormus med huvudspårning i en husbrand. En sådan mus kostar många tusen kronor att ersätta, medan Project Gameface är kostnadsfritt och bara kräver en webbkamera och en nuna. Gameface är open-source och använder sig av Googles Mediapipe, där flera AI-modeller tillsammans känner igen ansiktets rörelser.

Gameface 1.jpg

Gestinställningar för Gameface. Bildkälla: Google

Ansiktsrörelserna görs om till exempelvis musrörelser eller knapptryckningar och det ska gå att kontrollera muspekaren så exakt att det är möjligt att skriva något i skrivstil. För närvarande går det att anpassa hur uttalade rörelserna måste vara för att registreras, och det finns sex gester att använda: Öppna munnen, le, titta åt höger eller vänster, höja respektive ögonbryn, samt titta upp. Detta gör förstå att vissa spel är mer tillgängliga att köra än andra.

Project Gameface finns just nu tillgängligt som öppen källkod till Windows via Github.

Vilket spel hade du velat testa att styra med ansiktet?