Corsairs nya SSD MP700 använder PCI-Express 5.0 och hör till de snabbaste SSD-enheterna på marknaden. Men smakar det så kostar det: MP700:s strömförbrukning slår nästan i taket för M.2-kortplatsen och tester från Phoronix och Techpowerup visar att modellen utan inbyggd kylning i princip inte går att använda.

Efter bara ett par minuter med hög belastning överhettar SSD-enheten och kan antingen börja skriva fel vilket leder till datakorruption, eller stänga av sig själv och därmed få systemet att frysa om den används som systemdisk. Det är i mångt och mycket samma resultat som när SweClockers testade Gigabyte Aorus 10000, som visade sig vara omöjlig att testa utan kylfläns.

Kort efter påbörjat test överhettas SSD-enheten och mjukvaran kraschar. Även "normal" användning i Windows som systemdisk resulterade i oregelbundna kraschar, när temperaturen plötsligt kunde sticka iväg med tiotals grader på några sekunder. – Calle Vahlberg, testredaktör

Corsairs uppgivna maxtemperatur i MP700 är 70 °C, men Phoronix registrerade temperaturer på upp till 87 °C. Redan under installationen av prestandasviter på en fräsch Ubuntu 23.04-installation uppstod filsystemfel.

Uppdaterad mjukvara ska åtgärda fel

Phison, tillverkaren av kontrollerkretsen PS5026-E26 som används i både MP700 och de flesta andra SSD-enheter med PCI-Express 5.0 som hittills släppts, har bekräftat problemet. Till Tom's Hardware berättar de att en uppdatering av basmjukvaran är på gång som åtgärdar felet. Företaget säger att problemet låg i kurvan för temperaturbaserad inbromsning.

Tillverkaren påpekar också att alla SSD-enheter med E26-kontrollerkretsen ska användas med kylfläns eller aktiv kylare. Modellerna som säljs utan medföljande kylning är till för att användas med moderkort som har inbyggda kylningslösningar.